02.11.2023 / 14:45 BiH - Bezobrazan poziv građanima

Dok ViK plaća RS-u: Pitka voda s Peračkog vrela otiče u rijeku

Dok ViK plaća RS-u: Pitka voda s Peračkog vrela otiče u rijeku
Foto: Vijesti.ba

Iz sarajevskog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) prije nekoliko dana su pozvali građane da maksimalno racionalno koriste vodu za piće.

"Činjenica je da zbog dotrajalosti vodovodne mreže bilježimo gubitke vode iz sistema vodosnabdijevanja, ali i da su ekipe svakodnevno na terenu gdje vrše popravak kvarova", naveli su iz ViK-a.

Ipak, činjenice na terenu ne potvrđuju njihove tvrdnje. Naš portal je u nekoliko navrata, na poziv građana, izvještavao o višemjesečnom neradu, odnosnu nezaustavljanju curenja vode u ulicama Alipašina i Jukićeva.

Nedavno slična situacija u ulici Halida Kajtaza, gdje ViK, iako je obećao građanima hitnu intervneciju, na teren nije izašao preko 20 dana.

VELEŠIĆI: Voda curi 20 dana, VIK nastavlja sa izgovorima

VELEŠIĆI: Voda curi 20 dana, VIK nastavlja sa izgovorima

Posted by Vijesti.ba on Monday, October 30, 2023

Uostalom i izvještaji revizije ovog preduzeća govore o stravičnom gubitku vode. Rezultati revizije govore da zbog neadekvatnog upravljanja ViK-a gubitak vode u vodovodnoj mreži iznosi 70 posto. Iz ViK-a kao argument za nerad uporno navode nedostatak sredstava i nedovoljno kapaciteta. No, s obzirom da se gubici gomilaju godinama nejasno je zašto se u saniranje mreže ne angažuju vanjski resursi, odnosno druge kompanije. Taj trošak bi zasigurno bio manji, nego onaj koji nastane gubitkom vode.

S druge strane, nikome nije jasno ni zbog čega VIK u većem kapacitetu ne koristi vodu s izvorišta Peračko vrelo. Tamo, kako saznajemo, ViK koristi tek 60 posto kapaciteta. Osim toga, voda sa ovog izvorišta je duplo jeftinija, po kubiku, od vode koja se dobavlja sa drugih izvorišta, uglavnom iz RS-a. Trenutno sa ovog izvorišta ogromne količine pitke vode otječu u rijeke.

Krajnje je vrijeme da ViK uključi sve moguće opcije u razmatranje, umjesto da teret problema bezobrazno prebacuje na građane. Uostalom, to je zakonska obaveza ViK-a i dužni su je ispuniti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo