29.09.2023 / 17:42 BiH - Autora Ahmeda Mehmedović

U Sarajevu predstavljena monografija „Muftije Mostara i Hercegovine“

U Sarajevu predstavljena monografija „Muftije Mostara i Hercegovine“
Foto: MINA

Promocija monografija „Muftije Mostara i Hercegovine“, autora Ahmeda Mehmedovića, održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Pozdravnu riječ na današnjoj promociji je uputio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

- Mehmedović nije običan autor, poznat je našoj javnosti kroz više projekata koje je uradio. Tema o kojoj govorimo, Salem-ef. Dedović nije obični muftija, on je pravi muftija. On nije administrativni muftija, ima nas puno administrativnih muftija koji se bavimo svojim tehničkim nadležnostima. Salem-ef. Dedović je na tragu velikih imena i ljudi koji su bili muftije na području Mostara, nastavio preporoditeljsku misiju djelovanja Islamske zajednice, vraćanja dostojanstva onome što mi kao muftije radimo. Na ovaj način mi otvaramo jednu temu koja nije iz prošlosti, ovo je tema za budućnost. Ovim djelom se propitujemo, kakva je budućnost Bošnjaka muslimana na području Mostara, Hercegovine, Bosne i Hercegovine - kazao je muftija Grabus.

O monografiji su ovom prilikom govorili muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, prof. dr. Ismet Bušatlić, mr. Osman Lavić i autor Mehmedović.

Kako je naglasio muftija mostarski, monografija je urađena na akademskom nivou i predstavlja bitan prilog u proučavanju kulturne historije Bosne i Hercegovine, sa posebnim fokusom na instituciju Muftijstva mostarskog. Ovim djelom propitujemo sebe kakva je budućnost Bošnjaka i kakva je naša uloga u budućnosti s ovim temama.

Promociju su organizirali Muftijstvo mostarsko i Gazi Husrev-begova biblioteka, prenosi MINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo