26.09.2023 / 20:00 Regija - Niz kontroverzi

Ko je Milan Radoičić: Neformalni šef sjevera Kosova

Ko je Milan Radoičić: Neformalni šef sjevera Kosova
Foto: Vijesti.ba
Milan Radoičić rođen je 21. februara 1978. godine u Đakovici. Dobro poznat javnosti u Srbiji, ali i srbijanskim pravosudnim organima.

Odnedavno je postao poznat cijelom regionu. Za njim je svojevremeno bio raspisan nalog za hapšenje, zbog sumnje da je povezan sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, ali je marta 2021. godine povučen bez zvaničnog objašnjenja.
 
Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat još otkako je 2011. godine protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su se teretili da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga. 
 
Ima četiri firme
 
Također, našao se na potjernici zbog umiješanosti u slučaj „Brezovica“, a sumnjičio se da je počinio krivično delo zastrašivanje svjedoka tokom krivičnog postupka. U slučaju „Brezovica“ pojedinci se optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni gdje gradnja nije dozvoljena. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić. Uspeo je da izbjegne hapšenje po pomenutoj potjernici tako što je pobjegao s administrativnog prelaza Brnjak na sjeveru Kosova i Metohije. 

Milan Radoičić je, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, vlasnik najmanje četiri firme u Srbiji, od kojih su neke angažovane na najvećim projektima. Njihova „krovna“ firma je Inkop iz Ćuprije, preko koje su i zakoračili u svet legalnog biznisa. Formalno su njeni suvlasnici postali u jesen 2018, a i do tada se sumnjalo da je kontrolišu. Kako su pisali mediji, pre toga Inkop se vodio na Dušicu Maksimović, sestru Žarka i Zvonka Veselinovića. Prema podacima iz APR, Žarko Veselinović sada posjeduje 20 % udjela u njoj, dok preostalih 80 % ravnomjerno dele Zvonko Veselinović i Milan Radojčić, kako piše Nova.rs. 
 
Inkop je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažovana i firma “Granit pješčar”, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radojčić.



U oktobru 2017. je, nakon pobjede Srpske liste na Kosovu i Metohiji, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i predsjednikom Srpske liste i gradonačelnikom Kosovske Mitrovice Goranom Rakićem Radoičić otvarao šampanjac i proslavljao uspeh. Radoičić postaje potpredsjednik Srpske liste 2018. godine. Mandat mu je produžen u julu 2021.
 
Projekt SNS-a
 
Srpska lista formirana je 2013. godine uz podršku zvaničnog Beograda i bliska je sa Srpskom naprednom strankom, vladajućom partijom u Srbiji, čiji je lider predsjednik države Aleksandar Vučić.
 
Srpska lista je na vlasti u deset općina sa srpskom većinom na Kosovu.

(Radoičić u društvu Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića)

U kosovskom parlamentu ima 10 poslanika, a u Vladi Kosova vodi Ministarstvo za zajednice i povratak. Srpska lista je partner u svim kosovskim vladama od osnivanja.
 
Milan Radoičić i njegov kum Zvonko Veselinović, bili su gosti i na proslavi rođendana „Informera“, u junu 2019. godine, u selu Rosići kod Kosjerića. Proslavi pod šatorom, uz trubače i vola na ražnju, prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.



Crna lista
 
Američko ministarstvo finansija stavilo je u decembru 2021. godine na listu sankcija Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.
 
U obrazloženju američkog ministarstva je navedeno da je Milan Radoičić bio zamjenik Zvonka Veselinovića i navodni lider organizovane kriminalne grupe, kada se Veselinović na kratko povukao.
 
Radoičić je također bio glavni, kako se navodi, za krijumčarenje oružja u Veselinovićevoj organiziranoj kriminalnoj grupi. Povodom ovih navoda Radoičić se nije javno oglašavao.
 
Dodaje se da je Veselinovićeva kriminalna grupa navodno umješana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, piše RSE.

Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije. Za Milana Radoičića, Britanci su naveli da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio utjecaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodjeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Vučićeve odbrane Radoičića
 
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta pominjao Radoičića u svojim obraćanjima. Tako je još 2018. godine predsjednik, pozivajući se na podatke MUP i BIA, da Radoičić nije sudjelovao u ubojstvu Olivera Ivanovića.
 
„Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvijek da se ponosi i kojima niko od nas nije sretan, bio uvijek prvi na braniku Severne Mitrovice“, rekao je Vučić tada za RTS. Vučić je Radoičića nazivao „čovekom broj jedan“ za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite srpskog naroda.

Potom je 2021. godine predsjednik Sebije tvrdio da nikada nije razgovarao s Radoičićem, sem u okviru sastanaka s članovima Srpske liste.
 
Veze Radoičića s Prištinom
 
Da je Milan Radoičić prethodnih godina imao kontakte s pojedincima iz Prištine svjedoči i fotografija koju je istraživački portal Krik objavio u oktobru 2019. godine.
 
Na fotografiji se vide Milan Radoičić i predsjednik Srpske liste Goran Rakić kako sjede na jahti s kosovskim biznismenom Behgjet Pacollijem.



Prema pisanju ovog portala fotografija je nastala u leto 2017. u Budvi u vrijeme pregovora o formiranju vlade Ramush Haradinaja u kojoj je Pacolli postao ministar vanjskih poslova. Haradinaj, nekadašnji premijer Kosova opisao je Radoičića kao čovjeka koji se „pita za sve“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo