04.09.2023 / 10:31 BiH - "Tajni materijali"

Ruska TV posvetila emisiju BIH: Sulude teorije o terorizmu

Ruska TV posvetila emisiju BIH: Sulude teorije o terorizmu
Foto: Vijesti.ba

Negiranje genocida u Srebrenici intenzivirano je u ruskim medijima od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Radi se to s ciljem relativiziranja zločina za koje su optužene ruske snage. No ruski mediji, pod nesumnjivim pokroviteljstvom državnog vrha, idu i korak dalje. Ovoga puta Bosnu i Hercegovinu se dovodi u vezu sa terorizmom.

U emisiji “Tajni materijali” na ruskoj TV Zvezda 30. augusta emitirana je epizoda pod nazivom 'Balkanski akcenat svjetskog terorizma'. TV Zvezda je ruska državna nacionalna TV mreža koja je pod nadzorom Ministarstva odbrane Rusije.

U najnovijem propagandom pamfletu se postavlja teza 'Kako je Bosna i Hercegovina postala pretovarna baza za globalni terorizam?' Autori se svo vrijeme vode navodnom istragom FBI-ja iz 2021. godine, osmišljenom da rasvjetli počinioce napada 11. septembra.

Ruski novinari navode da Washington nešto krije, a oni su tu da daju odgovor - da niti ove istrage nisu vodile na Bliski istok, “već u samo srce južne Evrope – u Bosnu i Hercegovinu?”

U ovoj emisiji se postavljaju apsurdna pitanja kao što su:

Ko je od ove zemlje napravio pretovarnu bazu za teroriste?

Kako su povezani događaji antiterorističkih operacija na Sjevernom Kavkazu i rat u Bosni?

Gdje danas legalno žive mudžahedini koji su se borili na strani ISIS-a, zabranjenog u Rusiji?”

 O kakvoj splačini od emisije se radi najbolje ilustruje podatak da je glavni sagovornik u prilogu Dževad Galijašević, koji je predstavljen kao jedinstveni svjedok, bivši vojnik Armije BiH, a koji će ruskim gledaocima 'otkriti tajne pripreme mnogih terorističkih napada visokog profila, uključujući i napade na kule blizankinje Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.'

U emisiji se pojavljuje i Milana Babić, iz Trebinja, profesorica srpskog jezika, teolog i koordinator za školsku omladinu udruženja „Nasljednici pobjede“ za područje Balkana sa sjedištem u Moskvi. Ona je već poznata po širenju ruskog  malignog uticaja u Bosni i Hercegovini.

Pored klasičnog optuživanja ‘muslimana’ za svaku nevolju, zanimljiva je poveznica koja se postavlja u ovom video prilogu - između Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Čak se u u jednom trenutku postavlja pitanje, "šta to mudžahedini iz Bosne i Hercegovine i nacisti iz Ukrajine imaju zajedničko?" A odgovor je paradoksalan ‘neupitnu podršku zapada’. Ovo papagajski ponavlja Galijašević i proširuje pričom kako “saradnja nacističke i mudžahedinske ideologije postoji još od Drugog svjetskog rata, kada su nacisti osnovali Handžar diviziju.”

Šta je Zvezda TV?

Zvezda je sankcionisana od strane Vlade Ukrajine 21. maja 2021. godine, u zvaničnom izvještaju u kojem se navodi da kanal proizvodi „sadržaj vijesti u skladu s politikom Kremlja kako bi opravdao postupke Rusije“. U oktobru 2022. godine i Kanda je sankcionisala Zvezdu, a 2023. godine Evropska unija je dodala Zvezdu TV na svoju listu sankcija.

Voditelja traži Britanija


Voditelj emisije je Andrej Konstantinovič Lugovoj. On je ruski političar i biznismen, poslanik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, ispred  Liberalno-demokratske partije Rusije. Ova partija je poznata kao ultranacionalistička i desno-populistička politička partija u Rusiji. Indikativno je i to da ga britanska policija traži zbog sumnje za ubistvo Aleksandra Litvinjenka, bivšeg oficira KGB-a, a kasnije FSB-a. Rusija je odbila zahtjev za njegovo izručenje, jer ustav zemlje zabranjuje izručenje vlastitih građana.

A.Dedić

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo