13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

29.08.2023 / 10:10 BiH - Sud u Strasbourgu

Objavljena presuda u slučaju 'Kovačević'

Danas je objavljena presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Slaven Kovačević se obratio Evropskom sudu za ljudska prava navodeći da je ugroženo njegovo pravo da kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, a ni da kao Srbin iz FBiH ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Evropski sud za ljudska prava je, presudio da je u ovom slučaja Kovačević diskriminiran.

U presudi u predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine (predmet br. 43651/22) Evropski sud za ljudska prava je, sa šest glasova za i jednim protiv, odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima zbog toga što g. Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Sud je utvrdio da trenutni politički sistem daje prednost etničkoj zastupljenosti u odnosu na političke, ekonomske, društvene, filozofske i druge faktore, što pojačava etničke podjele u zemlji i potkopava demokratski karakter izbora. „Konstitutivni narodi“ očigledno uživaju povlašten položaj u sadašnjem sistemu.

Saopštenje za javnost Evropskog suda za ljudska prava nalazi se na linku.

Cijeli tekst presude možete pronaći na linku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo