20.08.2023 / 13:03 BiH - Olovo

Video&Foto: Veliki broj vjernika na Šehidskoj dovi u Solunu

Na dovištu u Solunu kod Olova danas se okupio veliki broj vjernika, koji su svojim dolaskom iskazali pijetet poginulim braniocima domovine, poštovanje njihovih porodica i sjećanje na borbu za očuvanje domovine.

Šehidska dova u Solunu se tradicionalno održava u haremu džamije u Solunu kod Olova u kojem je ukopano 150 olovskih šehida.

Učenjem dove nastavlja se tradicija poštivanja šehida i sjećanja na njihovu nesebičnu žrtvu.

Prvi šehid je ukopan 20. augusta 1992. godine.

Prisutnima se na početku programa obratio imam džemata Solun Mujo-ef. Numanović, koji je tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, preuzevši imamsku dužnost u Solunu, klanjao dženaze šehidima ukopanim na ovom mezarju.

Efendija Numanović je podsjetio na značaj iskazivanja poštovanja spram svih onih koji su dali doprinos odbrani Bosne i Hercegovine, posebno šehidima.

„Na mjestu gdje se nalazimo važe posebna pravila ponašanja. Potrebna je posebna učtivost i pažnja. Naš dolazak, a potom i dostojanstveno držanje svjedoče poštovanju prema šehidima i njihovoj žrtvi“, rekao je efendija Numanović.

Glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić naglasio je da šehidsko mezarje u Solunu ima svoju specifičnost, jer je osim poštivanja tradicije neodvojivo od konkretnog historijskog trenutka, odbrane Bosne i Hercegovine.

„Cijena življenja i svjedočenja kelimei-šehadeta nije nimalo lahka, ali je časna na oba svijeta. Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše“, rekao je efendija Pepić.

Poručio je da se vrijednosti kojima se svjedoči dolaskom na dovišta pokazuju i u svakodnevnim postupcima.

„Ovo je i olovski identitet kroz koji se dokazujemo i pokazujemo da kao muslimani želimo ostati i opstati na ovom području. Na ovim dovištima se okupljamo, molimo da nam se oprosti, da nam se srca smire i da jedni drugima budemo bliži“, poručio je efendija Pepić.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo