16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

25.07.2023 / 12:32 BiH - Oštre reakcije

Stravično: Osuđenik za bludne radnje i zločin radi u Zdravstvenom centru u Brčkom

Stravično: Osuđenik za bludne radnje i zločin radi u Zdravstvenom centru u Brčkom
Foto: Vijesti.ba

Da je u Bosni i Hercegovini moguće i nešto što većini svijeta ne bi palo na pamet, pokazuje i poražavajuća priča iz Brčko distrikta. 

U tamošnjem Zdravstvenom centru već dugo je kao medicinski laborant zaposlen Svetozar Ilić, koji iza sebe ima dvije presude - jednu za bludne radnje nad maloljetnom osobom, a drugu za ratni zločin, objavio je Žurnal. 

Nije to od jučer. U Brčko distriktu se za ovaj slučaj odavno zna, ali o njemu svi izbjegavaju otvoreno razgovarati. Niko do sada nije preuzeo odgovornost i dao precizan odgovor otkud u brčanskoj javnoj ustanovi čovjek sa takvom prošlošću i kojem mnogi roditelji, po vlastitom prizanju, izbjegavaju voditi djecu na pregled.

Jedna od rijetkih koja se odlučila progovoriti na ovu temu je zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH, Ina Pamukčić Karagić, koja je za Vijesti.ba dala svoj komentar na zapošljavanje osuđenika za teška krivična djela u javnim institucijama ove lokalne zajednice.   

"To je nešto što ja ne mogu da progutam. Nije bitno da li se taj čovjek zove Svetozar, Mujo ili bilo kako - taj čovjek je psihopata. Tužno je, vjerujte mi, šta su mi o njemu ljudi pisali, i Srbi i Bošnjaci", započela je Ina Pamukčić Karagić, te nastavila:

"Nema te osobe koja me može ubijediti da je normalno da čovjek, koji je nakon odsluženja zatvorske kazne izašao i silovao djevojčicu od 13 godina, dobije ugovor za stalno u zdravstvenoj ustanovi. Što je najgore, njega je ta pozicija čekala. Bilo je još kandidata, puno mlađih, od 25 ili 30 godina... Kod nas u Brčko Distriktu je važno zadovoljiti taj nacionalni ključ, znate kako to nažalost ide, ali je među kandidatima bilo i Srba koji su mogli dobiti posao ali je pozicija čuvana samo za njega".  

Ina Pamukčić Karagić je o slučaju Svetomira Ilića javno govorila i na nedavnoj sjednici Skupštini Brčko distrikta BiH, gdje se o ovakvim temama uglavnom šuti.

"Dokle god sjedim u ovoj sali, kunem se svima da ću svaki put otvarati ovakve i slične teme. Ovo nije normalno. Zakon ovo dozvoljava, što je najgore, ali ja ću učiniti sve što mogu da se taj zakon promijeni. Možda je još tužnije što očigledno ovakve stvari dozvoljava i naš moral, a nekad je Brčko važilo za moralnu vertikalu", rekla je zastupnica, uz sarkastičnu poruku za kraj:

"Šta da poručim ljudima? Ukoliko ste osuđeni za ratne zločine i za druga krivična djela, nemojte se brinuti. Čim odslužite kaznu zatvora, bujrum u Brčko i dobit ćete posao za stalno".

Pored zastupnice Pakumkić, kontaktirali smo i zastupnika u Skupštini Brčko distrikta Damira Bulčevića, koji je za Vijesti.ba otkrio da se sa Svetozarom Ilićem nalazi na Sudu.

"Mi, ispred Naroda i pravde Brčko distrikta, reagovali smo čim je izvršen prijem tog čovjeka. Rekli smo tada da je to sramno i da je sigurno bilo boljih kandidata koji su trebali biti primljeni na to mjesto. Osoba koja je presuđena za takva djela sigurno ne treba raditi u javnim institucijama", započeo je za Vijesti.ba Bulčević, te nastavio: 

"Tada smo se oglasili na Facebook profilu i prikazali smo sve kandidate koji su bili prijavljeni. Ovaj gospodin je imao najviše bodova i rekli smo da to nije dobro jer, između ostaloga, zbog takvih pojava mladi masovno i odlaze iz BiH. Onda nas je on tužio jer smo 'pogriješili' u tom saopštenju. Naveli smo da je on pedofil, a ustvari je osuđen za bludničenje... I tako, trenutno smo na Sudu Brčko distrikta sa njim".

O zapošljavanju osuđenika za teška krivična djela u javnim institucijama, Bulčević ima jasan stav: 

"Ne mogu ja to da shvatim. U redu, jasno mi je da svako zaslužuje drugu priliku i da treba imati pravo na rad nakon odsluženja kazni, međutim treba se malo više voditi računa o ovome. O tome se zaista trebaju pozabaviti Javna zdravstvena ustanova Brčko distrikta, ali i komisija za prijem koja je vršila odabir tih ljudi. Koji su bili kriteriji pa je on primljen ispred ostalih, to ja ne znam. To je pitanje za njih".

Za komentar smo upitali bivšeg gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića (SDA), međutim on nije bio raspoloženi za izjavu. Isto smo tražili i od zamjenika gradonačelnik Brčko Distrikta, Ante Domića (HDZ), koji nas je uputio na aktuelnog gradonačelnika Zijada Nišića (SBiH) ali nam on, do objave ovog teksta, nije odgovorio ni na poziv, ni na upit.


V. V. / A.D.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo