10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

24.07.2023 / 10:07 Fudbal - Kapiten Fenerbahçea

Edin Džeko: Ovdje sam da učinim Fenerbahçe šampionom

Edin Džeko: Ovdje sam da učinim Fenerbahçe šampionom
Foto: Fenerbahce

Edin Džeko, jedan od novih transfera Fenerbahçea, odgovarao je na pitanja novinara u Can Bartu, gdje se nastavljaju pripreme za novu sezonu.

Povodom svojih prvih utisaka, kapiten fudbalskog A tima Fenerbahcea je rekao: „Moji prvi utisci o ovom mjestu su pozitivni. Najvažnije je da naporno radimo zajedno da izvučemo najbolje. Želimo ovo da uradimo. Sezona će uskoro početi. Tim je skoro spreman po mom mišljenju. Stigli su novi igrači. Nisu svi novi igrači spremni 100%, ali mislim da ćemo za nedjelju dana svi biti na mnogo boljem mjestu" rekao je.

„Mi vas kao Bosanci zaista volimo. Ovo sam rekao u svom prethodnom intervjuu na FBTV-u. Mi smo braća. Moj prvi susret sa Fenerbahčeom bio je prije 2 godine i na tim sastancima smo mnogo razgovarali, imali smo dobre razgovore, ali nažalost do ovog transfera nije došlo u to vrijeme. Iako je postignut dogovor sa Interom, do ovog transfera nažalost nije došlo. Ali onda sam došao u Fenerbahče. U ovom periodu mog dolaska mogu reći da su navijači Fenerbahčea pristupili veoma pozitivno. Slali su lijepe poruke i meni i mojoj supruzi na svojim nalozima na društvenim mrežama. Prema tome, mogu reći da je transfer obavljen brzo. Na našim sastancima smo kao glavnu temu razgovarali o tome koliko Fenerbahče želi da postane prvak lige. Nije dobro što velika zajednica kao što je Fenerbahče nije mogla dugo da osvoji šampionat u ligi. Fenerbahče uvijek igra za šampionat. Ovdje sam zbog ovog cilja. Ovdje sam da zajedno učinimo od Fenerbahčea šampiona. Nadam se da ćemo zajedno dati sve od sebe jer Fenerbahče je sjajna zajednica i zaslužuje najbolje”, rekao je Džeko.

JA SAM FUDBALER KOJI UVIJEK ŽELI UČITI

Na pitanje o uticaju kritika na njegovu karijeru, Džeko je rekao: „Ove kritike su dio našeg posla. Kada pokažete dobar učinak na terenu, o vama se pričaju dobre priče. Kada igrate loše, naravno dobijate loše kritike. To je normalna stvar. Ako se kritike odnose samo na teren, mislim da je to pozitivna stvar. Ako ovo ode van terena i dođe do tačke kritike na račun porodice, po meni to nije prihvatljivo. Naravno, kada sam imao 18 godina, i ja sam pravio greške. Ove greške se mogu desiti. Tada sam bio mlad. Čak ni sada možda nisam savršen. Ja sam fudbaler koji uvijek želi da uči i uvijek želi da iznese najbolje. Sada imam 37 godina i još uvijek sam neko ko želi da teži boljem. Imam istu motivaciju. Kritika je dobra jer ponekad kada mislite da igrate dobro, možete nešto i izvući iz toga. U ovom trenutku, osoba koja me najviše kritikuje je moj otac. Kada razgovaram sa ocem na kraju meča, iako pomislim kako sam dobro igrao, on reflektuje svoje kritike na mene i može mi reći suprotno. Kada je kritika iskrena i iskrena, vi je razumijete i postupate u skladu sa tim. Dakle, možete naučiti nešto kao rezultat svake pozitivne i negativne kritike” rekao je Džeko.

VAŽNIJE JE BRZO DA RADIM ONO ŠTO SE OD MENE TRAŽI NEGO DA IGRAM NA POZICIJI KOJU VOLIM

Edin Džeko je na pitanje "Dvostruki ili pojedinačni napadač?" odgovorio da je najvažnije brzo se prilagoditi onome što se od njega traži na terenu. Džeko je rekao: “Za mene to ne predstavlja veliki problem. Ovdje je važno da brzo radim ono što se od mene traži, umjesto da igram na poziciji koja mi se sviđa. Moram se prilagoditi tome. U karijeri sam igrao sa dva napadača, a igrao sam i sam. Tako da mi ovo nije ništa novo. Trenutno mi je najvažnije da se brzo prilagodim. Nije bitno na kojoj poziciji igram. Bitno mi je kako ekipa igra i stil igre. Ponekad igru ​​počnete sa jednim napadačem, ponekad nastavljate sa tri, ponekad možete dobiti više podrške čak i ako igrate sami. Za mene to nije problem” rekao je.

DA BI POMJERALI NAŠE GRANICE, UVIJEK TREBA DA OSJEĆAMO PODRŠKU NAVIJAČA

Na pitanje šta treba promijeniti da bi se postigao uspjeh u Fenerbahčeu, Džeko je rekao: “Nije dugo, nažalost Fenerbahče nije dugo osvojio prvenstvo. Vidim da i klub i naš predsjednik čine sve da se ova situacija promijeni. Po mom mišljenju, ovdje je jedna od najvažnijih tačaka mentalitet. Ako želite da budete bolji, ako želite da natjerate protivnika da to prihvati, morate se boriti i težiti tome. Ne samo sa igračima, već i kao klub; naše pristalice, zaposleni ovdje, svi treba da djeluju sa jednom mišlju. Mislim da su navijači u ovom trenutku veoma važni. Kao fudbaleri, moramo osjećati podršku naših navijača u svakom trenutku kako bismo pomjerili svoje granice. U nekim slučajevima možda nećemo moći da odigramo dobro kao tim, ali u ovom trenutku podrška navijača je veoma, veoma važna. Podrška naših navijača će biti veoma motivirajuća, posebno za mlade igrače. Utakmice se dobijaju na isteku 90 minuta, utakmica se ne završava za 45 minuta. Stoga nam je potrebna njihova podrška do kraja utakmice. Moramo biti kompaktni kao tim, moramo biti sposobni da djelujemo zajedno. Moramo da se koncentrišemo na jedan cilj. Zbog toga smo započeli i nastavljamo naš rad na najbolji mogući način. To mogu obećati našim fanovima; To će biti Fenerbahče koji će dati sve od sebe na terenu” odgovorio je.

Edin Džeko je izjavio da želi pomoći timu na svaki način, a ne samo golovima koje će postignuti, rekao je: „Do sada sam postigao mnogo golova u karijeri. Nisam u Fenerbahčeu da povećavam svoju individualnu statistiku. Velika je čast i motiv biti u Fenerbahčeu, biti u ovom novom takmičenju. Daću sve od sebe da moj tim osvoji šampionat. Ovo je moj glavni cilj. Naravno da želim da pomognem svom timu golovima koje ću postići, ali želim da pomognem svom timu na svaki mogući način, a ne samo golovima koje ću postići. U stvari, mi se stalno sastajemo sa našim trenerom pojedinačno. Rekao sam mu da ću biti tu da uradim šta god treba, šta god moram da uradim. Druge statistike će doći automatski” on je rekao.

Džeko je kazao da želi dati doprinos Fenerbahčeu poput bivših bosanskohercegovačkih fudbalera Elvira Bolića i Elvira Baljića, rekao je: „Sjećam se i Bolića i Baljića. Znam da su igrali ovdje, čak je i Baljić prebačen u Real Madrid. Bio je i pomoćni trener reprezentacije. Tako da znam obojicu lično. Nadam se da ću učiniti dobre stvari za ovaj tim, da ću izvesti dobre performanse poput njih", kazao je Džeko.

VELIKA JE ČAST BITI KAPETAN OVOG KLUBA

Izrazivši da je biti kapiten Fenerbahčea velika čast za njega, napadač je rekao: „Za mene je biti kapiten Fenerbahčea velika čast, velika privilegija. Velika je čast biti kapiten ovog velikog kluba. Hoću li biti čvršći ili smireniji? Zapravo oboje. Ja sam normalna osoba, uvijek pokušavam biti pozitivna, ali nikad ne volim gubiti. Dakle, kada izgubimo, mogu biti malo agresivniji i čvršći. Po meni, to bi trebalo da bude to, jer mi igrači ponekad možemo da se opustimo. Možda ima trenutaka ili minuta kada nam je psihički malo prijatnije, ali ne bi trebalo biti ovako. Trebamo se uvijek koncentrirati, uvijek biti oprezni.

Ako želite da osvojite ligu, to nisu samo derbiji. Sve utakmice morate igrati sa istom koncentracijom i moramo ozbiljno shvatiti važnost svake utakmice. Svi igrači to moraju znati.

Neki igrači mogu biti nezadovoljni kada ne igraju, što je normalno. Ali mi smo tim i imamo cilj. Stoga moramo djelovati svjesni toga.

I naš trener je u intervjuima koje je imao sa nama rekao: 'Prvo ćemo poštovati jedni druge, poštovaćemo naše takmičare, ali u isto vrijeme moramo da pokažemo svoj kvalitet'. Uspjeh će doći ako se držimo zajedno i djelujemo kompaktno. Na ovaj način možemo se unaprijediti. Nadam se da će se tako nastaviti tokom cijele sezone i da ćemo postići dobre rezultate”, rekao je Džeko.

ONO ŠTO JA ŽELIM JE UPRAVO ŠTO FENERBAHÇE ŽELI

Na kraju, Edin Džeko je istakao važnost kvalifikovanih igrača u timu za uspjeh.

„Razgovori koje smo vodili brzo su napredovali, po mom mišljenju dobili smo dobar dogovor i ovaj transfer je protekao u savršenom vremenu. Ono što ja želim je upravo ono što Fenerbahče želi. Zbog toga sam ovdje, boriću se za to. Istovremeno, možemo reći da je naš predsjednik ove godine u tim uvrstio zaista kvalifikovana i iskusna imena. Ako želite da osvojite ligu, ako želite da budete prisutni u Evropi, imati kvalifikovane igrače u timu mi je veoma, veoma važno. Još nekoliko igrača se može pridružiti Fenerbahčeu, ali ovdje je najvažnije djelovati kao tim, biti tim. Koliko vidim, i novi igrači i mi se brzo prilagođavamo. U ovom trenutku, turski igrači i osoblje koje radi ovdje također imaju uticaj. Želim i njima da se zahvalim. U poređenju sa mojim raspoloženjem prije nego što sam došao u Fenerbahče, mogu reći da sam mnogo pozitivniji prema ovom mjestu” završio je Dijamant.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo