14.06.2023 / 12:41 Crna hronika - TK

Delić: Prosvjetni radnici stali u odbranu učenika

Delić: Prosvjetni radnici stali u odbranu učenika
Foto: Vijesti.ba

Na održanoj pres konferneciji povodom jutrošnje pucnjave u Lukavcu, obratio se i gradonačelnik Lukavca, Edin Delić.

„Suosjećamo se s porodicom povrijeđenog radnika, koji je ničim izazvan žrtva ovog čina. On je ugledan član naše zajednice i vrstan pedagog. Borba je za njegov život, a prema informacijama koje imam, ima mjesta optimizmu za njegov život. Molim vas da imate u vidu da tužilaštvo radi istragu, poduzetu su dodatne mjere da se ne desi sličan događaj danas. Sve je poslije tog događaja bilo uredno. Ali eto desio se taj događaj“, istakao je Delić.
Naglasio je da je puno informacija došlo, ali se nije usudio da išta potvrdi. "Otvara se puno pitanja, ali moramo imati u obziru da teren trebamo otvoriti struci. Da su svi postupali kako treba do kraja, ali šta kada dođe do kraja. Kada sve institucije reaguju, a nema rezultata. Svi volimo govoriti, ali imamo dovoljno stručnih ljudi", kazao je.

Uputio je i apel da svi mediji koriste stručne ljude za dalje razgovore o ovome događaju.
Delić je kao univerzitetski profesor podvukao da je „neophodno iznaći modalitete da naši stručni kadrovi rade u školi. Policija ne liječi bolest, a disciplinski postupci ne rješavaju svaki problem."

On je donio i novi detalj o ponašanju nastavnika u toku pucnjave. „Prosvjetni radnici su pokazali visoki stupen zrelosti, i stali su u odbranu učenika. Oni su stvarno junački reagovali. Djeca su bila u školi u toku pucnjave i evakuirana su odmah nakon pucnjave.“

„Bilo je postupanja i prema roditeljima osumnjičenog, i od centra za socijalni rad i policije prije svega ovoga, ali svako voli i štiti svoje dijete“, zaključio je Delić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo