15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

22.05.2023 / 21:02 Regija - Visoki predstavnik

Borell: Saradnja Srbije s Rusijom suprotna putu u EU

Borell: Saradnja Srbije s Rusijom suprotna putu u EU
Foto: Vijesti.ba

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku Josep Borell je upozorio Srbiju da se euroatlantske aspiracije ne poklapaju sa odnosima koje zemlja gaji sa Rusijom.

Na kraju sastanka ministara vanjskih poslova EU, Borell je naglasio da je tokom dana bilo govora o uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu, koja, prema njemu, pokušava da izbaci iz kolosjeka evropski put zemalja regiona.

 - Pozdravljamo strateške i hrabre izbore nekih od njih koji su u potpunosti usklađeni sa sankcijama (protiv Rusije). Također smo ukazali i onima koji se još nisu uskladili, ili uopšte nisu, a posebno bih tu naglasio Srbiju, da održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa njenim procesom pristupanja u EU, to je također štetno po sopstveni nacionalni interes Srbije - izjavio je Borell.

 Ove navode je šef evropske diplomatije iznio na kraju sastanka ministara vanjskih poslova koji su tokom radnog ručka raspravljali o prilikama u regionu zajedno sa kolegama iz Zapadnog Balkana.

Među temama oko kojih se razgovaralo, dominirao je uticaj Rusije u regionu, a ministri EU su se također pozabavili i procesom normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

S tim u vezi, Borell je poručio da se trebaju okončati "međusobne provokacije, negativna atmosfera i nedostatak konstruktivnosti".

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, zemlje regiona, osim Srbije, uskladile su se sa politikom sankcija koje je Brisel uveo Moskvi.

Srbija je jedina država koja do sada nije uvela ni jednu restriktivnu mjeru protiv Rusije, u skladu sa odlukama Evropske unije.

Iako se smatra liderom u procesu pristupanja u EU, pristupni pregovori Srbije su, zbog odnosa sa Rusijom, odnosno odbijanja da se uskladi sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije, u zastoju jer države članice odbijaju da nastave proces dokle god se Beograd ne uskladi sa politikom sankcija protiv Moskve.

Brisel od zemalja kandidata za punopravno članstvo očekuje da progresivno usklade svoje politike sa politikama EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo