05.05.2023 / 09:36 Ekonomija - Lukavac

Ekologija i turizam važne grane privrede za Federaciju BiH

Ekologija i turizam važne grane privrede za Federaciju BiH
Foto: FENA

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je 21. međunarodni sajam „List“ u Lukavcu. Učešće na ovogodišnjem sajmu „List“ potvrdila su 192 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona...

... a ova sajamska manifestacija osim promocije i razvoja turizma, podržava i obrtnike i poduzetnike s područja FBiH, kao i poljoprivredne proizvođače organske hrane, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

- Ekologija i turizam su dvije važne grane privrede za Federaciju BiH, a značajnim dijelom su naslonjene na poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, o čemu govori i značajan broj izlagača na ovogodišnjem sajmu u Lukavcu. Preuzimanjem dužnosti federalnog ministra poljoprivrede i dolaskom na Sajam u Lukavcu želio sam dati podršku i ovom događaju, kao i poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja - kazao je Hrnjić.

Dodao je da ruralni razvoj i turizam imaju mnogo dodirnih tačaka koje vrijedi povezivati u jednu cjelinu i ponuditi domaćem i inostranom tržištu.

- Nama je važno da pored proizvodnje organske hrane poljoprivredni proizvođači mogu izložiti svoje proizvode i adekvatno ih plasirati na tržište. Federalno ministarstvo poljoprivrede u okviru svog resora i modela ostalih vrsta podrški i ove godine ima obezbijeđena sredstva za koja mogu aplicirati organizatori sajamskih aktivnosti, što vjerujemo doprinosi kvalitetnijoj prezentaciji naših poljoprivrednih proizvođača - kazao je Hrnjić.

Kako ističu iz resornog federalnog ministarstva, posjetom Sajmu privrede u Mostaru, te posjetom Lukavcu i razgovorom s izlagačima i organizatorima sajma, ministar je dao podršku aktivnostima koje mogu doprinijeti poboljšanju statusa poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH.

Predstavnici sajma izrazili su zadovoljstvo što je federalni ministar Hrnjić u pratnji pomoćnika za ruralni razvoj Nijaza Brkovića posjetio „List“ i time dao podršku ovoj sajamskoj manifestaciji.

- Dolazak ministra poljoprivrede na ovogodišnji sajam izlagačima čini zadovoljstvo, ali i potvrđuje činjenicu da trebamo više raditi na povezivanju oblasti ekologije, turizma i poljoprivrede - kazao je Izet Nuhanović, direktor Međunarodnog sajma ekologije i turizma „List“.

Sajam će za sve posjetioce biti otvoren do 6. maja ove godine, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo