17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 17°C

27.04.2023 / 17:53 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt nametnuo odluku: Uputio poziv Parlamentu

Schmidt nametnuo odluku: Uputio poziv Parlamentu
Foto: FENA
Visoki predstavnik Christian Schmidt danas se, kako je bilo i najavljeno, obratio javnosti.

Schmidt je rekao da se prilikom donošenja svojih odluka vodi principima onoga što je dobro za BIH i njene građane.

- Ne djelujem u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili bilo koje stranke. Niti jedan konstitutivni narod nije napadnut niti ga se ne poštuje, rekao je Schmidt.

Rekao je da je dobio samo jedan prijedlog, onaj koji je uputila predsjednica FBiH Lidija Bradara te kako je taj prijedlog po Ustavu.

Schmidt je nametnuo odluku za koju kaže da deblokira imenovanje Vlade FBiH.

- Ovom odlukom želim okončati postojeći zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da glasa o imenovanju nove Vlade FBiH. Da bi se spriječili budući zastoji pozivam sve stranke da razgovaraju i nađu trajno rješenje. Mojom odlukom se poziva Parlament da nastavi sa izmjenama Ustava kako bi se spriječili budući zastoji, rekao je Schmidt:

- Zaštitni sistemski mehanizam koji sam uveo stupiće na snagu samo ako Parlament ne postigne dogovor o izmjenama Ustava u roku od godinu dana. Pozivamo i predstavnike civilnog i građanskog društva da dostave svoje prijedloge. Moja odluka stupa na snagu odmah nakon objave na stranici OHR-a što će se desiti večeras. Uključuje i dio koji poziva Predstavnički dom da glasa o imenovanju Vlade.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo