21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

15.03.2023 / 18:53 Politika - Saopćenje

State department se oglasio o najnovijim sankcijama

State department se oglasio o najnovijim sankcijama
Foto: Vijesti.ba

Kako Sjedinjene Države nastavljaju podržavati reforme, mi također promovišemo odgovornost za postupke onih koji potkopavaju demokratske institucije kao i njihovu agendu za političku i ličnu korist na štetu...

... mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, navodi se u izjavi američkog državnog sekretara Antonya Blinkena nakon što je OFAC proširio listu za još tri imena.

"Etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini (BiH), da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum (DPA) kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi. Rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS) angažovano je u secesionističkim aktivnostima kako bi oduzelo ovlasti od države i dalo ih entitetskim vladama i institucijama. Političke stranke sa sjedištem u entitetu Federacija BiH "naoružale" su ključne institucije sektora pravde i sigurnosti kako bi zloupotrijebile resurse za podršku političkim ciljevima i za zaštitu kriminalnih organizacija s kojima su povezane.

Danas uvodimo sankcije za tri pojedinca koji predstavljaju prijetnju vladavini prava, regionalnoj stabilnosti i aspiracijama onih koji traže funkcionalnu demokratsku upravu.

Na listi je Osman Mehmedagić koji je zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju u državnom vlasništvu u korist svoje stranke, Stranke demokratske akcije (SDA). Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi ličnog i partijskog bogaćenja. Ova aktivnost odražava širi obrazac ponašanja Mehmedagića i SDA u korištenju položaja vlasti za ličnu i stranačku korist.

Nadalje, Trezor imenuje Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, na osnovu E.O. 14033. Stanković je odgovoran za eklatantan pokušaj uzurpiranja vlasti države BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS, suprotno odlukama Ustavnog suda BiH, Ustavu BiH i zabrani raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo Ured visokog predstavnika. Stankovićevi napori da donese ovaj neustavan zakon odražavaju lažne tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika i drugih lidera RS u vezi s tim.

Konačno, Trezor imenuje Edina Gačanina, državljanina BiH i jednog od najozloglašenijih svjetskih trgovaca narkoticima, prema E.O. 14059. Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i povezan je s grupom za organizirani kriminal Kinahan, koju je Ministarstvo finansija prethodno označilo kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju.

Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Američke Države su posvećene borbi protiv endemske korupcije, prijetnji državnoj vlasti BiH, te širenja nedozvoljenih droga i organiziranog kriminala, koji zajednički prijete euroatlantskoj putanji BiH. Ostajemo nepokolebljivi u podršci građanima Bosne i Hercegovine i demokratskim institucijama zemlje", navodi Blinken.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo