22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

15.03.2023 / 17:22 Politika - Predsjedništvo BiH

Bećirović i Krišto o funkcionisanju Vijeća ministara BiH

Bećirović i Krišto o funkcionisanju Vijeća ministara BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović je posebno istakao značaj jačanja institucionalnih kapaciteta, koji će omogućiti provedbu svih mjera za ubrzano odvijanje procesa evropskih i evroatlantskih integracija.

Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina kroz više strateških dokumenata i zakona ispoljila svoju privrženost ciljevima EU i članstvu u evroatlantskim institucijama, te da je sada potrebno da se deklarativni konsenzus pretvori u konkretne akcije i reforme koje će omogućiti pozitivne transformacijske učinke na ekonomiju i društvo.

Sagovornici su se složili da kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u EU treba iskoristiti za provođenje ekonomskih reformi i podizanja životnih standarda svih građana i naroda u našoj zemlji.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je informisala člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o intenziviranju rada Vijeća ministara BiH i početnim rezultatima novog saziva. Između ostalog, ona je podvukla da je težište rada Vijeća ministara BiH na evropskim integracijama i da su već napravljeni koraci u pogledu reforme javne uprave, kao i konkurentnosti infrastrukturnih projekata i ostalih bitnih pitanja za funkcionisanje pododbora između BiH i EU, u skladu sa Sporazumom o pridruživanju.

Na kraju sastanka, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao potrebu kvalitetnijeg povezivanja državnih organa, Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, s ciljem rješavanja pitanja od interesa svih građana i naroda. Naglašeno je da težište ove saradnje treba biti u oblasti ekonomije i razvoja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo