15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

15.03.2023 / 16:28 Politika - Imenovana nova Vlada

Treći mandat Mustafe Ružnića na mjestu premijera USK

Treći mandat Mustafe Ružnića na mjestu premijera USK
Foto: AA
Skupština Unsko-sanskog kantona u kojoj parlamentarnu većinu čine SDA, NES , DF i Stranka za BiH imenovala je danas novu Vladu ovog kantona na čelu sa dosadašnjim premijerom Mustafom Ružnićem (NES) iz Cazina, javlčja Anadolija.

Osim premijerske NES je dobio poziciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na koju je imenovan Adis Džanić iz Velike Kladuše, ministra građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Senad Dizdarić iz Bihaća, zdravstva, rada i socijalne politike Muris Halkić iz Cazina, koji je ovu funkciju obnašao i u prošloj Vladi USK-a.

SDA je dobila Ministarstvo financija na koju je imenovan Sanel Mahić iz Sanskog Mosta, pravosuđa i uprave Dragan Polimanac iz Bihaća, i Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Esad Bašagić iz Cazina.

Ova je stranka dobila i mjesto predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka i predsjedavjućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona, na koje je imenovan Jasmin Musić iz Ključa.

Demokratsku frontu u novoj Vladi predstavljat će Božidar Živko iz Bihaća, ministar unutarnjih poslova i Edvin Alijanović iz Bosanske Krupe , ministar obrazovanja, nauke,kulture i sporta.

Stranka za BiH zadržala je Ministarstvo privrede na čijem čelu ostaje Samra Mehić iz Bužima.

Novu Vladu imenovala je dvotrećinska većina, odnosno dvadeset od trideset zastupnika, koja je najavila političku stabilizaciju Unsko-sanskog kantona.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo