14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

03.03.2023 / 15:18 Regija - Šef ruske diplomatije

Lavrov: Zapad će prevariti Srbe isto kao što je prevario i nas

Lavrov: Zapad će prevariti Srbe isto kao što je prevario i nas
Sergej Lavrov / Vijesti.ba
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov usporedio je pristup zapadnih zemalja prema problemu Srba na Kosovu sa Sporazumom iz Minska o Ukrajini, ...

... piše ruska državna novinska agencija RIA novosti. Podsjetimo, revidirana verzija Sporazuma iz Minska je potpisana u veljači 2015. godine u glavnom gradu Bjelorusije.

Rijetki susret ruskih, ukrajinskih, njemačkih i francuskih čelnika imao je za cilj uspostaviti mir na područjima Ukrajine koja su godinu dana prije zauzeli proruski separatisti. Međutim, Sporazum iz Minska u praksi nikad nije u potpunosti implementiran, a njegova ključna pitanja još uvijek nisu riješena.

"Ista priča: obmana Srba u vezi sa zajednicom srpskih općina na Kosovu, obmana Rusije u vezi sa sporazumima iz Minska", rekao je Lavrov u New Delhiju, gdje trenutno sudjeluje na susretu šefova diplomacije zemalja članica G20.

Lavrov smatra da zapadne zemlje nemaju namjeru provesti sporazume koji se odnose na Srbe na Kosovu, isto kao što nisu bile spremne ispuniti zahtjeve Sporazuma iz Minska. Dodao je kako su potpisnici Sporazuma iz Minska iskreno priznali da su ti sporazumi bili potrebni kako bi se pripremio rat protiv Rusije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo