12°C
Mostar 16°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

23.02.2023 / 17:02 Politika - PSBIH

Zastupnici iz RS-a odbili ukidanje neustavnog termina 'zajedničke institucije'

Zastupnici iz RS-a odbili ukidanje neustavnog termina 'zajedničke institucije'
Foto: FENA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine nije prihvatio izmjene Zakona o zastavi kojim neustavni termin „zajedničke institucije“ mijenja termin „institucije BiH".

Za ovaj prijedlog je glasalo 25 zastupnika, a njih je 11 je bilo protiv. No, problem pri glasanju je predstavljalo to što je svih 11 zastupnika koji su bili protiv su iz RS-a, tako da nije bilo entitetske većine.

Ovaj zakon će ići na naknadno usaglašavanje.

Podnio prijedlog u prošlom mandatu

Ranije je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila usklađenost ovog prijedloga Denisa Zvizdića (NiP) s Ustavom i pravnim sistemom BiH, koju je on podnio još u prošlom mandatu, tačnije u avgustu prošle godine.

Komisija je po uvidu u tekst predloženog zakona konstatovala da je on pripremljen i sastavljen tako da odgovara pravilima normativno-pravne tehnike koja se primjenjuje za izradu zakona i drugih akata koje donosi PSBiH.

Usklađen s poslovnikom

Konstatovano je Prijedlog zakona usklađen s članom 105. poslovnika Predstavničkog doma i Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisima u institucijama BiH.

Ove izmjene zakona se tiču toga da se termin „zajedničke institucije ili institucije kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ se mijenja riječima „institucijama Bosne i Hercegovine ili institucije kojom upravljaju institucije Bosne i Hercegovine ili koja je odgovorna institucijama Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ranije je Ustavni sud BiH termin "zajedničke institucije" proglasio neustavnim.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo