12°C
Mostar 23°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

19.02.2023 / 15:00 Politika - Okrugli sto

Konaković u Minhenu ''EU perspektiva država Zapadnog Balkana-tako blizu, a tako daleko'': Što prije ispuniti 14 prioriteta

Konaković u Minhenu ''EU perspektiva država Zapadnog Balkana-tako blizu, a tako daleko'': Što prije ispuniti 14 prioriteta
Foto: Agencije

Okrugli sto o temi "EU perspektiva država Zapadnog Balkana - tako blizu, a tako daleko" okupio je sinoć u Minhenu, predstavnike vlada, parlamentarce, akademske zajednice, kao i predstavnike privatnog sektora iz država regiona...

...a kako bi svi zajedno razgovarali o procesu pristupanja Evropskoj uniji, ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, mogućnostima zapošljavanja mladih kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje, unapređenju razvoja ekonomije.

Učešće je uzeo i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Posebno je izrazio zadovoljstvo dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te opredijeljenost provođenju reformskih procesa u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta.

Naglasio je važnost i značaj redovnih konsultacija između država članica Evropske unije i zemalja iz procesa pristupanja, te da se nada da će se takav način međusobne saradnje intenzivirati u budućnosti obzirom da je i Evropsko vijeće pozvalo na unapređenje i postepenu integraciju regiona već tokom samog procesa proširenja.

Međunarodni zvaničnici koji su moderirali sastanak nisu krili zadovoljstvo brzim formiranjem vlasti u Bosni i Hercegovini i budžetom čije usvajanje slijedi, referirajući se pri tome na činjenicu da to do sada nije bio slučaj.

Konaković je također prokomentarisao i Berlinski proces naglašavajući da će BiH nastaviti aktivno biti dijelom ovog procesa, te je kazao da se nada i brzom ratificiranju potpisanih sporazuma čiji je cilj regionalno povezivanje, slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana, posebno veća mobilnost studenata, istraživača i profesora.

Učesnici panela izrazili su svoju spremnost da aktivno sudjeluju u realizaciji reformskih procesa ali su također kazali kako očekuju i od Evropske unije da se aktivnije involvira i angažuje u državama Zapadnog Balkana kako one ne bi pale pod ruski i druge uticaje.

Okruglom stolu prisustvovali su: predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, premijer Sjeverne Makedonije Kovačevski Dimitar, premijer Kosova Kurti Albin, zamjenik premijera Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, brojni ministri iz regiona, te predstavnici međunarodne zajednice.

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo