20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

16.02.2023 / 17:22 Politika - Saopćenje

OHR se oglasio nakon izbora rukovodstva FBiH

OHR se oglasio nakon izbora rukovodstva FBiH
Foto: Vijesti.ba

Ured visokog predstavnika pozdravlja činjenicu da je Parlament Federacije BiH, uvjerljivom većinom glasova u oba doma, imenovao predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH...

... što predstavlja, kako su rekli iz OHR-a, važan korak koji vodi prema punoj provedbi izbornih rezultata i poštivanju volje birača.

“Nakon današnjeg glasanja mora uslijediti brzo formiranje Vlade, kako bi se svi u Bosni i Hercegovini mogli fokusirati na provedbu reformi. To se prije svega odnosi na vladavinu prava, eliminaciju diskriminacije i ključne prioritete EU neophodne za daljnji napredak BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU na njenom pristupnom putu“, poručili su iz OHR-a.

Kada se formiraju vlasti na svim nivoima, dodali su još iz Ureda visokog predstavnika, zajednički fokus bi trebao biti na pružanju mogućnosti mladima da žive u Bosni i Hercegovini bez pritisaka i bez prisile da podlegnu stranačkim interesima ili nepotizmu.

“Dodatni napori moraju biti uloženi u ekonomski razvoj, borbu protiv kriminala i korupcije, a posebno u već previše zakašnjelu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. OHR će pažljivo pratiti budući razvoj događaja u skladu sa svojim mandatom”, stoji u saopštenju OHR-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo