7°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

08.02.2023 / 22:58 Politika - Skupština KS

Usvojen Nacrt budžeta KS u iznosu od 1,2 milijarde KM

Usvojen Nacrt budžeta KS u iznosu od 1,2 milijarde KM
Foto: Avaz

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su Nacrt budžeta za 2023. godinu. Budžet u iznosu 1.193.051.372 KM zastupnici su usvojili sa 21 glas za i šest suzdržanih.

Javna rasprava trajat će 20 dana.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić rekao je da zbog niza okolnosti, inflacije, umanjenog pondera (Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH), budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu neće biti razvojni, već socijalni.

- Pokušali smo održati stabilnost javnih finansija u uvjetima kada nam je s federalnog nivoa donesen i nametnut Zakon o pripadnosti javnih prihoda, po kojem je građanima u Kantonu Sarajevo na brutalan način oduzeto 110 miliona KM od pripadajučih indirektnih poreza, a po pitanju pondera – kazao je Čičić.

Ovo je, dodao je, jedini budžet u Bosni i Hercegovini bilo kojeg nivoa vlasti koji je već u nacrtu manji nego u prethodnoj godini.

Uprkos finansijskim poteškoćama, kazao je ministar, kreditna sredstva će biti izdvojena za započete kapitalne projekte, kao što je rekonstrukcija tramvajske pruge, koja bi do septembra trebala biti završena. To će se finansirati iz kreditnih sredstava EBRD-a.

Kapitalna ulaganja u budžetu za 2023. su značajno smanjena u odnosu na prošlu godinu, istakao je zastupnik Mahir Dević.

- Zašto se događa smanjenje kapitalnih ulaganja u Nacrtu budžeta za 2023. godinu u odnosu na 2022. godinu. Ukupna razlika je oko 58 miliona maraka. Koji su razlozi da dođe do rapidnog pada kapitalnih projekata koji su ustvari generator privrednog života u svakom društvu pa tako i u Kantonu Sarajevo – pitao je Dević.

Zastupnica Sanela Klarić (NS) je ukazala na mali iznos novca koji je izdvojen za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

- Poticaji u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji trebaju biti minimalno 10 miliona. Svjesni situacije, ovaj sektor je krucijalan za zaštitu sigurnosti i zdravlja ljudi i važno je da iznađemo način da se umjesto sedam miliona, a znamo da su na drugim nivoima podignuti upravo budžeti za poljoprivredu, da se nađe način da se podigne i u Kantonu Sarajevo – rekla je Klarić.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) uputio je zahtjev da se u budžetu planira novac za finansiranje šest institucija kulture kao i za finansiranje sporta u Kantonu Sarajevo.

- Da se izdvoje sredstva za njihov redovan rad, a ne da se prijavljuju na javni poziv Ministarstva kulture i sporta i onda u nezavidnu situaciju dovodimo i te institucije i ministra kada je u pitanju pravdanje. Drugi zaključak zajedničke komisije za kulturu i sport jeste da se u budžetu odvoji 1 posto za sport jer ako je u proceduri usvajanje Zakona o sportu, mi zahtijevamo da to bude u prijedlogu budžeta za 2023. godinu kako bi se zakon mogao realizovati - izjavio je Čengić.

Zastupnik Faruk Kapidžić (SDA) konstatovao je da su sada u februaru, a da se o budžetu trebalo govoriti u decembru.

- Glupo je neusvojiti ovaj budžet. Ali je neodgovorno usvojiti ovaj Nacrt budžeta. Možda sam staromodan, ali sam isprintao budžet, nekih 350 listova. Ovo je vaš peti budžet, ove Trojke. Ja sam ga otvorio i zatvorio, baš kao i teško oboljelog pacijenta koji nema šanse da preživi. Uglavnom sve isto. Od helikoptera do milion drugih projekata koji nisu sprovedeni. Ono što se osjeća iz ovog budžeta jeste da ste vi KS napustili i da ste prepustili administraciji. Ovo se ne može nazvati razvojnim budžetom, ni socijalnim. Ovo je jedan pravi administrativni budžet. Bilo bi dobro da ga povučete i napravite nešto, ali pošto ne možete, od toga ništa. Ne osjetim nikakvu politiku, plan, program, nikakvu strategiju – rekao je Kapidžić.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo