14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

27.01.2023 / 11:31 KORONAVIRUS - iNCOVACC

Indija odobrila svoju prvu nazalnu vakcinu protiv Covida

Indija odobrila svoju prvu nazalnu vakcinu protiv Covida
Foto: Agencije

Indija je odobrila svoju prvu nazalnu vakcinu protiv Covida.

Kompanija Bharat Biotech je proizvela vakcinu iNCOVACC koja se primjenjuje u obliku kapi i potiče imunološki odgovor u tkivima koja oblažu nosnu šupljinu.

U septembru 2022. Kina je odobrila vakcinu protiv Covida, koje se daje u obliku spreja.

Naučnici su rekli da nazalne vakcine mogu ponuditi dodatni imunitet u sluznici nosa i gornjim disajnim putevima, gdje Covid obično ulazi u tijelo, javlja BBC.

Istraživački timovi u Velikoj Britaniji i SAD-u također su istraživali vakcine u obliku spreja za nos.

U novembru je indijski regulator za lijekove odobrio upotrebu iNCOVACC-a kao treću dozu ili booster za osobe koje su prethodno primile dvije doze Covishieda ili Covaxina, dvije glavne indijske vakcine za hitne situacije među odraslima.

U decembru ga je regulator za lijekove odobrio kao primarnu vakcinu i kao booster kod odraslih.

Vakcina će koštati 800 indijakih rupija (10 dolara) po dozi u privatnim bolnicama i 325 rupija po dozi u državnim bolnicama, a može se rezervisati na vladinoj internetskoj platformi. Dvije doze treba uzeti u razmaku od 28 dana.

iNCOVACC koristi adenovirus kao prenosnik genetskog koda koji uči tijelo kako se boriti protiv infekcije. Adenovirusi koji se koriste u vakcinama bezopasni su prenosnici koji su modificirani tako da se ne mogu replicirati ili uzrokovati infekciju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo