21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

26.01.2023 / 18:32 Svijet - UN

Stopa neuhranjenosti u Afganistanu rekordno visoka

Stopa neuhranjenosti u Afganistanu rekordno visoka
Foto: Agencije
Stopa neuhranjenosti u Afganistanu je rekordno visoka, a polovina zemlje suočava se sa teškom glađu tokom cijele godine, izjavio je danas portparol Svjetskog programa Ujedinjenih nacija za hranu Filip Kropf.

"Polovina Afganistana trpi ozbiljnu glad tokom cijele godine, bez obzira na godišnje doba, a stopa neuhranjenosti je rekordno visoka za Afganistan", rekao je Kropf.

Siromaštvo i glad pogodili su milione ljudi u Afganistanu kada su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine, nakon što je strana pomoć prestala gotovo preko noći, piše AP.

Sankcije liderima talibana, obustavljeni transferi između banaka i zamrznute milijarde finansijskih rezervi Afganistana ograničili su pristup međunarodnim institucijama i novcu iz inostranstva od kog je ekonomija te zemlje zavisila prije povlačenja američkih i NATO snaga.

"Sedam miliona djece mlađe od pet godina i majki su neuhranjeni u zemlji od 40 miliona stanovnika", rekao je Kropf.

On je istaknuo da Afganistanci ne umiru od gladi, ali nemaju više resursa da spriječe humanitarnu krizu.

Humanitarne organizacije pomažu Afganistanima kada je riječ o hrani, obrazovanju i zdravstvu, ali i grijanju, novcu za gorivo i toploj odjeći.

Međutim, na distribuciju je ozbiljno uticala zabrana ženama u Afganistanu da rade u državnim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

"Zabrana je došla u najgorem mogućem trenutku. Porodice i zajednice ne znaju odakle im dolazi sljedeći obrok", istakao je Kropf.

Svjetski program za hranu povećao je dostavu uoči zime. Međutim, rad im otežava to što je 19 partnerskih nevladinih organizacija prestalo sa radom u zemlji zbog zabrane talibana.

Nakon odluke o zabrani koja je donesena 24. decembra prošle godine, rad je obustavilo i 115 od 437 mobilnih zdravstvenih klinika, što pogađa 82.000 djece, trudnica i dojilja.

Pauzirani su i programi koji dostavljaju hranu školama za užine, što utiče na 616.000 đaka.

Lokalni ljekari tvrde da se broj pacijenata u posljednje vrijeme povećao i da u nedostatku hrane i lijekova i manja bolest može da se pretvori u veliki problem.

Zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Amina Mohamed izjavila je juče da je koristila "sva sredstva" tokom sastanaka sa predstavnicima talibana u Afganistanu kako bi pokušala da preokrene njihovu odluku. Pozvala je muslimanske zemlje da pomognu talibanima da, kako je navela, pređu iz 13. u 21. vijek.

(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo