20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

16.01.2023 / 18:10 Svijet - Škotska premijerka

Sturgeon: Bilo bi 'suludo' da London blokira rodne reforme

Sturgeon: Bilo bi 'suludo' da London blokira rodne reforme
Foto: Vijesti.ba
Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je u ponedjeljak da bi svaki potez Londona da blokira škotski zakon o rodnoj reformi bio "sulud" jer je britanski premijer Rishi Sunak spreman da iskoristi svoja ustavna ovlaštenja da blokira zakon.

Ovo bi bilo prvi put da je britanska vlada iskoristila svoje ovlasti da zabrani zakon koji je usvojio škotski parlament, dovodeći se u sukob s poluautonomnom škotskom vladom.

Odluka se očekuje u sljedeća dva dana, a Sunak će se zalagati za blokiranje zakona, prema zvaničnicima konzervativne vlade koji su tražili da ne budu imenovani. Svaki takav potez vjerovatno bi bio predmet pravnog osporavanja.

- Mislim da bi to bilo nesvakidašnje - rekla je Sturgeon novinarima na brifingu, dodajući da bi to bilo "zloupotreba trans-ljudi koji su već jedna od najranjivijih stigmatiziranih grupa u našem društvu kao političko oružje".

U decembru, Škotska je postala prvi dio Ujedinjenog Kraljevstva koji je odobrio proces samoidentifikacije za promjenu spola, uključujući uklanjanje potrebe za medicinskom dijagnozom rodne disforije i snižavanje minimalne dobi za promjenu spola sa 18 na 16 godina.

Reforme, koje podržava vladajuća Škotska nacionalna partija i druge stranke osim konzervativaca, uklonit će neke od barijera sa kojima se transrodne osobe suočavaju, saopćio je SNP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo