3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

12.01.2023 / 16:41 Kultura - 100. rođendan SF

Čuveni dirigent Riccardo Muti ponovo u Sarajevu

Čuveni dirigent Riccardo Muti ponovo u Sarajevu
Foto: Instagram
Sarajevska filharmonija ove godine slavi 100. rođendan, a u sklopu obilježavanja ovog značajnog jubileja bit će upriličeni brojni koncerti na kojima će nastupiti mnogi solisti i dirigenti.

Centralni događaj bit će koncert čuvenog italijanskog dirigenta, Riccarda Mutija.

Sarajevska filharmonija će svoju stogodišnjicu obilježiti kroz izniman koncertni program i značajne gostujuće umjetnike tokom cijele godine, no ono što je privuklo pažnju javnosti je koncert slavnog italijanskog dirigenta i zvijezde svjetske, klasične muzičke scene Riccarda Muttija.

“Pripremili smo sjajan program. Bit će sjajnih koncerata, solista i dirigenata. Ali, ono što smo najavili kao senzaciju, odnosno centralni događaj povodom obilježavanja proslave stotog rođendana je koncert Riccarda Mutija koji će se održati 11. oktobra”, rekao je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Maestru Mutiju će ovo biti treća posjeta Sarajevu, ali i prvi put da diriguje Sarajevskom filharmonijom. Prvi događaj za pamćenje je priredio davne 1997. godine kada je nastupio u pratnji Milanske skale u sarajevskoj Skenderiji, a godine 2009. je održao koncert u Zetri s orkestrom i horom “Maggio Musicale Fiorentino”.

Da je Sarajevo zasigurno u srcu čuvenog maestra govori i činjenica da je naredni koncert odlučio pokloniti glavnom gradu BiH.

“Maestro je odlučio da koncert pokloni Gradu Sarajevu, nije tražio nikakav honorar. Prvi kontakt s njim je bio vrlo prijateljski. Maestro se rado sjeća svojih boravaka u Sarajevu i bilo je za očekivati da će imati razumijevanja te da će mu biti drago čuti da se i mi sjećamo njega i njegovog boravka. Definitivno je riječ o jednom od najvećih dirigentskih imena na planeti. Razgovarali smo malo i o tim sentimentalnim vezama sa Sarajevom i vjerujte mi da ga nije trebalo dugo nagovarati. Bio je problem naravno uskladiti vrijeme i datume održavanja koncerta. O programu se još dogovaramo zbog toga što će maestro biti tu svega tri dana. Nemamo na raspolaganju puno proba, tako da vjerujem da se na programu neće naći djela sa solistom, ali će se naći sjajna djela orkestarske literature”, pojsnio je Tuce.

Sarajevska filharmonija je za 2023. pripremila zanimljiv repertoar, a prvi koncert u sklopu bogatog programa održat će se već sutra, 13. januara, na kojem će uz Sarajevsku filharmoniju nastupiti umjetnici pod okriljem Muzičke akademije Sarajevo. Ovim svečanim događajem dvije institucije započele su novu praksu, a to je da zajednički koncert održavaju dva puta godišnje, a ne samo jednom, kao što je to do sada bio slučaj, kaže direktor te dodaje:

“Zapravo ćemo od ove godine pokušati uvesti kao tradiciju dva koncerta – jedan u januaru, a drugi u junu. Sutra će nam se predstaviti tri mlada dirigenta i naša solistica, pijanistica i profesorica sa Akademije Dina Fejzić. Bit će izvedena Mendelssohnova Uvertira Hebridi, zatim Ravelov Koncert za klavir i orkestar u G-duru i Borodin Simfonija br. 2 u h-molu “The Herculean”. Dirigenti će biti Fuad Šestić, Dario Vučić i Emir Mejremić”.

Također, u Sarajevo 17. marta stiže i veliki violinista Stefan Milenković sa kompozicijama J. Brahmsa. Ono što je posebno zanimljivo je da će taj koncert predvoditi maestro Ivo Lipanović, što će biti prvi zajednički nastup ove dvojice umjetnika u posljednjih 40 godina.

Podsjetimo, Sarajevska filharmonija je za 100. dobila rođendan novi Steinway & Sons koncertni klavir, koji je u Sarajevo stigao nešto prije Nove godine.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo