14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

12.01.2023 / 16:18 Svijet - Predsjednik Rusije

Putin kritikovao svog ministra: Zar ne razumijete situaciju u kojoj se nalazimo?

Putin kritikovao svog ministra: Zar ne razumijete situaciju u kojoj se nalazimo?
Foto: REUTERS
Ruski predsjednik Vladimir Putin izgubio je kontrolu tokom prvog sastanka svoje vlade u 2023. godini, javno kritizirajući ministra trgovine i industrije, a u vezi s nabavkom civilnih i vojnih aviona.

Kako prenosi BBC, Putin je nekoliko minuta optuživao Denisa Manturova za birokratska odugovlačenja u vezi s tom narudžbom.

“Predugo, to predugo traje. Zašto se zezate, kada će ugovori biti potpisani?”, upitao je ruski lider, koji se nikada nije suzdržavao u javnom kritiziranju najviših zvaničnika.

Prvi sastanak vlade održan je istog dana kada je predsjednik Putin smijenio svog glavnog komandanta u Ukrajini nakon što je samo tri mjeseca zapovijedao ruskim trupama u toj zemlji.

General Sergej Surovikin imenovan je u oktobru nakon niza neuspjeha u ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali nije uspio preokrenuti tok rata.

U inače optimističnom video pozivu prikazanom na ruskoj televiziji u kojem je predsjednik Putin hvalio način na koji se njegovi ministri bave ekonomijom, predsjednik Putin više puta je prekidao Manturova, dok je ministar detaljno iznosio planove za avione, helikoptere i brodove.

“Ovih 700 aviona, uključujući helikoptere… morate to riješiti s ministarstvom odbrane… nekoliko preduzeća još uvijek nije primilo nikakve narudžbe”, požalio se.

Manturov je odani član Putinovog ministarskog tima od 2012. i redovno je putovao s predsjednikom u inostrane i domaće posjete. Dobio je zadatak da nadgleda rusku industriju oružja prošlog ljeta kada su nedostaci već bili razotkriveni na vojnom polju.

Dok je objašnjavao da je njegovo ministarstvo pokrenulo program za proizvodnju motora za helikoptere u Sankt Peterburgu koji su se prije proizvodili u Ukrajini, predsjednik se ubacio, žaleći se da sve to predugo traje.

Kako se ministrovo javno ponižavanje bližilo kraju, on je obećao da će njegov resor učiniti sve što može sa svojim ekonomskim partnerima. No sve uznemirenijem predsjedniku to očito nije bilo dovoljno.

“Ne, učinite to u roku od mjesec dana. Zar ne razumijete situaciju u kojoj se nalazimo? To treba učiniti u roku od mjesec dana, ne kasnije”, naglasio je Putin.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo