17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

04.01.2023 / 19:19 Regija - Predsjednik Srbije

Aleksandar Vučić: Ovo je moj posljednji mandat

Aleksandar Vučić: Ovo je moj posljednji mandat
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da mu je ovo posljednji mandat kao šefu države i da uskoro neće biti ni predsjednik Srpske napredne stranke.

- Ovo je moj posljednji mandat. Neću da mijenjam Ustav. Moj posao je da budem na strani građana i svakog čovjeka u zemlji, i to ću da činim na najbolji način, uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo - kazao je on.

On je na godišnjoj konferenciji sumirajući rezultate rada u 2022. rekao da ne možemo da ne budemo zadovoljni kako smo završili tu godinu.

Kako je naveo uspjeli smo da sačuvamo finansijsku stabilnost, ekonomiju, da imamo rast između 2,3, i 2,5 odsto i da podignemo plate i penzije najviše u Evropi.

- Uspjeli smo da budemo u prve tri zemlje po stopi rasta u Evropi, naša stopa javnog duga je u prvih pet zemalja u Evropi, što je ogroman uspjeh Srbije - naveo je Vučić u obraćunju.

On je rekao da je ogroman uspjeh postignut po pitanju smanjenja stope javnog duga, i istakao da nije moguće izvući i jedan parametar u ekonomiji, i da je moguće gledati deset različitih parametara.

- Dovoljno je da jedan ne valja, a da sve ostalo pada u vodu. Mi sada imamo najnižu stopu nezaposlenosti. Nikada nije bila 8.9 odsto. Uprkos strašnoj situaciji u svijetu. Stopa javnog duga je 55 odsto. Takođe, veoma je važno da je kurs dinara čvrst kao stijena, od 2012 godine je na 117, ili 118 dinara - istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija to nikada nije imala, i da što se tiče stranih direktnih investicija sami imamo 66 odsto.

- Od 2012 je ukupna stopa BDP-a sa 33,7 milijardi porasla 2022. na 63 milijarde. Neće se smiriti dok ne bude 100 milijardi - naglasio je Vučić.

- Učešće nenaplativih kredita u zemlji 2012. godine je bilo 18,6 posto a 2022 je 3,03 post. Penzija prosječna je porasla sa 203 na 320 evra plate sa 331 na 648 evra. U martu očekujemo 735 evra prosečnu mjesečnu platu u Srbiji - najavio je on.

Ova godina će biti mnogo teža

Predsjednik Srbije je rekao da očekuje da 2023. godina bude mnogo teža na evropskom i svjetskom nivou.

- Stopa rasta Amerike pada, bliži se recesiji, Kini pada stropa rasta, Evropa se bliži recesiji. Mi smo dio lanca, pogodiće i nas ono što se zbiva u svijetu - rekao je Vučić.

Međutim, on je istakao da će, uprkos svemu, 2023. godina biti godina daljeg razvoja i napretka i da će plate i penzije nastaviti da rastu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo