18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

03.01.2023 / 17:24 Politika - Prenosimo

Članovi NIP-a u USK podnijeli ostavke, oglasio se Kantonalni odbor

Članovi NIP-a u USK podnijeli ostavke, oglasio se Kantonalni odbor
Foto: Vijesti.ba
Čelnici i članovi tri organizacije Naroda i pravde u USK uputili su dopis predsjedniku ove stranke Elmedinu Konakoviću, političkom direktoru Rusmiru Pobriću, prvom i drugom zamjeniku...

...Kemalu Ademoviću i Denisu Zvizdiću kojim ih obavještavaju o ostavci na sve funkcije.

Ispred organizacija NIP-a Ključ, Sanski Most i Bužim svi članovi Kantonalnog vijeća i Kantonalnog izvršnog odbora daju ostavke na svoje funkcije u kantonalnim organima stranke.

- Problemi koji svoje korijene vuku unazad dvije godine kulminirali su vođenjem političkih procesa nakon posljednjih izbora i vođenjem kadrovske politike koja je svoj vrhunac dostigla predlaganjem kandidata za diplomatiju. S obzirom da se ne slažemo s takvim vođenjem politike, naša dužnost jeste da vas obavijestimo i da vam skrenemo pažnju jer ne želimo više biti dio kantonalnih organa u kojima se procesi vode na ovakav ili sličan način. Vjerovali smo, posebno kod oblasti diplomatije, da stručnost, etičnost, mladost i poznavanje jezika i rada diplomatije jesu reference koje trebamo sagledati i na osnovu toga iste predložiti. To nije bio slučaj - navodi se u dopisu.

Ostavku daje 18 članova NIP-a, izabranih na različite pozicije unutar stranke, ali među njima su i kantonalni zastupnici i vijećnici.

Prvi na spisku je Azhar Sejarić, predsjednik Povjereništva mladih BiH, član Predsjedništva NiP-a, zastupnik u Skupštini USK, predsjednik NIP-a Ključ, ali i delegat ove stranke u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Halil Bajramović, predsjednik Kantonalnog odbora NiP-a, kaže za portal "Avaza", da se radi o nezadovoljstvu zbog raspodjele funkcija.

- U NiP-u se moraju poštovati principi. Ne može Ključ biti favoriziran u odnosu na Bihać, niti može Bihać u odnosu na Cazin i obrnuto. To je politika jednake šanse. Dakle, ako radiš, poštuješ principe bit ćeš i uvažavan - kaže Bajramović.

O dopisu kaže da se ovdje samo pokušalo baratati pozicijama.

- To ne dozvoljavamo. NiP ima osam organizacija, odnosno osam gradova i općina i svi moraju biti podjednako zastupljeni - rekao je Bajramović te dodao: - Azhar Sejarić nije bio interesantan dok nije ušao u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Imamo neke informacije u vezi njega, vidjet ćemo šta se tu dogodilo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo