15°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C

26.12.2022 / 16:50 KORONAVIRUS - London

Ujedinjeno Kraljevstvo prestaje objavljivati podatke o zarazama Covidom u novoj godini

Ujedinjeno Kraljevstvo prestaje objavljivati podatke o zarazama Covidom u novoj godini
Foto: Arhiv
Zdravstvene vlasti Velike Britanije saopćile su u ponedeljak da će prestati da objavljuju svoje redovne podatke modeliranja zaraze COVID-19 u novoj godini jer se to smatra bespotrebnim, javlja PTI.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) saopćila je da će nastaviti da prati COVID kao i druge uobičajene virusne bolesti poput sezonske gripe. Od aprila ove godine, podaci o stopi reprodukcije, odnosno brzini R vrijednosti kojom novi koronavirus inficira ljude, objavljuju se svake dvije sedmice kao alat za praćenje.

- Tokom pandemije, R vrijednost i stopa rasta služili su kao koristan i jednostavan pokazatelj za informisanje o javnom zdravstvu i odlukama vlade - rekao je dr. Nick Watkins, predsjedavajući UKHSA Epidemiology Modeling Review Group (EMRG).

- Sada kada su nam vakcine i terapije omogućili da pređemo u fazu u kojoj živimo sa COVID-19, sa smanjenim nadzorom, ali i dalje pažljivo praćenim kroz niz različitih indikatora, objavljivanje ovih specifičnih podataka više nije potrebno - rekao je on.

- Nastavljamo da pratimo aktivnost COVID-19 na sličan način na koji pratimo niz drugih uobičajenih bolesti i bolesti. Sve publikacije podataka se stalno pregledavaju i ovi podaci modeliranja mogu se odmah ponovo uvesti ako je potrebno, na primjer, identifikovati novu varijantu virusa - dodao je.

EMRG je saopćio da je svojim nedavnim detaljnim pregledom zaključeno da će sljedeća publikacija njegove takozvane "konsenzusne izjave" o COVID-19 6. januara 2023. "biti posljednja". Podaci o incidenciji COVID-a u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje će biti dostupni iz istraživanja o infekcijama Ureda za nacionalnu statistiku (ONS).

Preostala ograničenja COVID-a u zemlji, uključujući zakonsku obavezu samoizolacije kod kuće sa simptomima, uklonjena su ranije ove godine. Usred očekivanog porasta infekcija tokom zimskih mjeseci, zdravstvene vlasti pozvale su one sa znacima respiratorne bolesti da izbjegavaju veća druženja tokom prazničnog perioda.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo