12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.11.2022 / 16:16 Politika - Izbor delegata

Nikšić nakon sastanka: Odluka će biti na SDP-u

Nikšić nakon sastanka: Odluka će biti na SDP-u
Foto: Vijesti.ba
Nakon sastanka sa opozicijom iz RS, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je rekao da su imali korektan razgovor.

- Pokušali smo da neke stvari raščistimo. Odluka će biti na SDP-u. Imat ćemo još razgovora ovih dana. Do srijede ćemo donijeti svoju odluku. Kada je u pitanju pokret za državu, nemamo pravo izdati ljude koji su dobili takav izborni rezultat. Imamo druge posljedice koje se tiču države i formiranja vlasti. Neću da dajem lažna obećanja, znate da je već ranije zastupnik iz SDA istupio. Imao sam razgovor sa preostalima.

Ono o čemu pričamo i što može biti odluka SDP-a jesu dva zastupnika iz SDP-a i oni svu vrlo jasni da će ispoštovati odluke SDP-a. Danas ponovo nismo uspjeli. Opozicija iz RS je ostala po svom stavu da neće podržati našeg kandidata. Bar ta jedna varijanta je otklonjena. Ostala je varijanta da vidimo da li će podržati ova dva kandidata. Evidentno je da ćemo pokušati razgovarati sa partnerima iz Osmorke i HDZ-om. Da li postoji varijanta da ukoliko imamo dva delegata iz reda opozicije u državnom parlamentu da se pravi vijeće ministara bez SNSD-a. Smatram da ukoliko ne postoji ta varijanta postaje kontraproduktivno da spaljujemo njihove stavove imajući u vidu da imaju ponudu učešća u izvršnoj vlasti.

Ako se borimo da budemo vlast u kantonima, onda je teško da mogu očekivati neki boljitak ako nemamo nekoga u toj vlasti - rekao je Nikšić.

Nikšić je rekao da će HDZ imati najmanje četiri delegata u Klubu iz reda hrvatskog naroda.

- Pošto postoji ta dilema, smatram da čak ni SDP-u ne bi bilo dobro da ima četiri jer može ponijeti vlast. HDZ jeste naklonjen da ide u vlast sa SNSD-om. SDA bi bila opozicija - rekao je Nikšić.

Komentirao je i izjavu Bakira Izetbedovića da su vrata SDP-u i DF-u još otovrena.

- Radimo drugi projekt sa Osmorkom. Iluzorno je očekivati da sve to ostavim - rekao je Nikšić.

Nikšić je na pitanje da li je on novi Federalni premijer, rekao je da bi mu bilo lagodnije da u parlamentu provede četiri godine.

- Ali kada morate preuzeti odgovornost, onda lagodnost morate ostaviti po strani. Nismo još o tome govorili, ali pričam sa partnerima - rekao je Nikšić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo