20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

23.11.2022 / 19:37 Rat u Ukrajini - UN najavio hitan sastanak

Cijela Ukrajina u mraku nakon ruskog napada

Cijela Ukrajina u mraku nakon ruskog napada
Foto: Twitter
Današnji silovit ruski raketni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu ostavio je većinu elektrana bez struje, baš kao i ogromnu većinu Ukrajinaca, objavilo je večeras ukrajinsko Ministarstvo energetike na Facebooku.

"Današnji raketni napad doveo je do privremene de-energizacije svih nuklearki te većine termoelektrana i hidroelektrana. Oštećeni su i objekti za transfer energije. Zbog toga je golema većina potrošača električne energije u zemlji ostala bez struje. Nedostatak električne energije mogao bi utjecati i na dostupnost grijanja i vode", objavilo je ministarstvo.

Inženjeri rade na popravcima elektroenergetske infrastrukture, ali zbog razmjera uništenja, popravci će potrajati, objavilo je ministarstvo.

UN potvrdio: Sutra hitna sjednica Vijeća sigurnosti zbog ruskog udara

Vijeće sigurnosti UN-a pozitivno je odgovorilo na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Sutra će se tako zbog današnjih silovitih ruskih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu održati hitna sjednica Vijeća sigurnosti

Sjednica bi trebala započeti u 22 sata po hrvatskom vremenu.

Zelenski zbog ruskog udara traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski večeras je zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Poziv Zelenskog uslijedio je nakon današnjeg žestokog ruskog raketnog udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

"Naložio sam našem veleposlaniku pri UN-u da zatraži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon današnjih ruskih udara. Ubojstvo civila i razaranje civilne infrastrukture su teroristički čin. Ukrajina traži odlučan odgovor međunarodne zajednice na ove zločine", objavio je Zelenski na Twitteru.

U današnjim napadima na Kijev su, podsjetimo, ubijene najmanje četiri osobe, među kojima i 17-godišnja djevojka. Zelenski je zahvalio zastupnicima Europskog parlamenta koji su danas proglasili Rusiju državnim sponzorom terorizma.

"Rusija je dokazala cijelom svijetu da zaslužuje tu klasifikaciju lansiranjem 67 projektila na našu infrastrukturu, energetska postrojenja, na obične ljude", objavio je Zelenski pa dodao: "Popravit ćemo sve to. Proći ćemo kroz ovo, jer mi smo neslomljivi ljudi."

Kličko: Kijev čeka najgora zima od Drugog svjetskog rata

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da se glavni grad Ukrajine suočava s "najgorom zimom od Drugog svjetskog rata" nakon današnjih ruskih žestokih napada na energetsku infrastrukturu. Stanovnicima je poručio da budu spremni na "najgori scenarij" koji uključuje dugotrajna isključenja struje i niske temperature.

"Moramo se pripremiti za najgori scenarij. To tu govorim o dugotrajnim isključenjima struje i niskim temperaturama. U tom slučaju će dijelovi grada morati biti evakuirani. Ne želimo da dođe do toga", rekao je Kličko u intervjuu za Bild.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio je da pokušava potjerati ljude iz grada naređivanjem vojski da raketira civilnu infrastrukturu: "Putin želi terorizirati ljude, želi da se smrznu bez svjetla. Ali to se neće dogoditi. Moj dojam je da će se ljudi razbjesniti i postati još odlučniji. Nećemo umrijeti ili pobjeći kao što bi Putin htio."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo