11°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

29.10.2022 / 18:16 Fudbal - Mogadish

Autobombe u Somaliji ubile najmanje devet osoba

Autobombe u Somaliji ubile najmanje devet osoba
Foto: Agencije

Najmanje devet osoba, uključujući djecu, poginulo je u subotu u dvostrukim napadima autobombama na somalsko Ministarstvo obrazovanja u glavnom gradu Mogadishu, potvrdili su službenici sigurnosti i svjedoci.

Dva automobila napunjena eksplozivom detonirana su u razmaku od nekoliko minuta u blizini saobraćajnog čvora Zobe.

- Bio sam među prvim službenicima sigurnosti koji su stigli na to područje, vidio sam mrtva tijela devet ljudi, većinom civila, uključujući žene i djecu - kazao je službenik sigurnosti Ahmed Ali, dodajući da su deseci ranjeni.

Policijski glasnogovornik Sadik Dudishe nije naveo broj mrtvih, ali je rekao da se incident istražuje, dodajući da su napadači ciljali "studente i druge civile".

Odgovor snaga sigurnosti spriječio je napadače da dođu do željene lokacije, rekao je Dudishe, prenosi AFP.

Napad se dogodio na prometnoj raskrsnici na kojoj je 14. oktobra 2017. godine eksplodirao kamion napunjen eksplozivom, ubivši 512 ljudi i ranivši više od 290 osoba.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali islamistička grupa Al-Shabaab i dalje je moćna sila u problematičnoj državi Afričkog roga unatoč naporima da degradiraju njezino vodstvo. Džihadisti već 15 godina nastoje svrgnuti krhku vladu u Mogadishu koju podržavaju strane vlade.

Osim nasilja, Somalija kao i njezini susjedi na Afričkom rogu, preživljava najgoru sušu u posljednjih više od 40 godina. Četiri neuspješne kišne sezone uništile su stoku i usjeve.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo