12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.10.2022 / 17:32 Rat u Ukrajini - Benny Gantz

Izrael odbio pružiti sisteme naoružanja Ukrajini

Izrael odbio pružiti sisteme naoružanja Ukrajini
Foto: Twitter
Izraelski ministar odbrane Benny Gantz u ponedjeljak je poručio svom ukrajinskom kolegi Olekseju Reznikovu da Izrael neće pružati oružje za Ukrajinu.

- Dvojica ministara razovarali su putem telefona i održali su pozitvnu raspravu - navodi izraelsko ministarstvo odbrane u saopćenju.

Gantz je izjavio da Izrael neće pružati Ukrajini sisteme naoružanja, pozivajući se na “operativna ograničenja” jevrejske države.

Gantz je, ipak, ponudio Ukrajini pomoć u razvoju civilnih sustema za uzbunjivanje.

Ministri su se usuglasili oko provođenja “pofresionalnog dijaloga u cilju pomaganja Ukrajini u razvoju civlnog sistema ranog upozorenja”, navodi ministarstvo u saopćenju.

Reznikov je izvijestio Gantza o razvoju situacije u ukrajinskoj krizi a Gantz je “izrazio žaljenje zbog tragičnih gubitaka života i brigu po pitanju humanitarne krize i rezultata rata”, saopćilo je ministarstvo.

Prošle je sedmice Izrael ponudio pomoć Ukrajini u razvoju civilnih sistema za uzbunu od zračnih udara, odbijajući zvanični zahtijev ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe da snabdije Ukrajinu izraelskim proturaketnim sistemom Čelična kupola i drugim sistemima naoružanja kako bi se suprotstavila ruskim napadima dronovima.

Izrael koristi svoje sisteme protuzračne odbrane tokom čestih sukoba s militantima u Pojasu Gaze i da brani svoje sporne granice sa Sirijom i Libanom, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo