20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

14.10.2022 / 19:59 Regija - Srbija

Ustoličen patrijarh Porfirije u Pećkoj Patrijaršiji: Pozvao Srbe i Albance da grade mir

Ustoličen patrijarh Porfirije u Pećkoj Patrijaršiji: Pozvao Srbe i Albance da grade mir
Foto: Agencije

Patrijarh Porfirije pozvao je u petak, neposredno nakon što je ustoličen u tron u Pećkoj Patrijaršiji, Srbe i Albance da zajedno grade mir.

"Program SPC i moj program je mir", rekao je patrijarh Porfirije, nakon što su ga mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije uveli u tron, praćeni uzvicima odobravanja "aksios", što znači dostojan, prenosi Beta.

"Sve vjernike s ovog mjesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnjake i one s kojima živimo i prije svih za braću Albance da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske s albanskim porodicama koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je primio dužnosti i prava na ustoličenju u Sabornoj crkvi u Beogradu, neposredno po izboru, ali je običaj da se ustoliči i u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sjedištu crkvenih poglavara.

U manastiru Pećka Patrijaršija s patrijarhom Porfirijem liturgiju je služilo više vladika SPC kao i drugih pravoslavnih crkava.

Nazočne su bile i vladike Makedonske pravoslavne crkve kojoj je SPC, posle višegodišnjeg spora, dodijelila autokefalni status, kao i predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

Direktoru Kancelarije za Kosovo Petru Petkoviću Priština je zabranila da prisutstvuje ustoličenju.

Ustoličenju patrijarha Irineja u Pećkoj Patrijaršiji, prije desetak godina, nazočio je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo