7°C
Mostar 11°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

07.10.2022 / 11:42 KORONAVIRUS - SZO

Novi talas korone prijeti Evropi

Novi talas korone prijeti Evropi
Foto: Agencije

Čini se da bi novi talas virusa korona mogao stići u Evropu s pojavom hladnijeg vremena, dok stručnjaci za javno zdravstvo kažu da će zamor od vakcinacije i zbunjenost oko vrsta dostupnih vakcina vjerovatno ograničiti doseg vakcinisanja.

Na podvarijante omikrona BA.4/5 koje su dominirale ovog ljeta još uvijek otpada većina infekcija, ali novije podvarijante takođe uzimaju maha.

"Naučnici prate stotine novih oblika omikrona", poručeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Podaci SZO objavljeni prekjuče pokazali su da u Evropskoj uniji (EU) ima 1,5 miliona slučajeva, to je osam odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu, uprkos velikom smanjenju testiranja.

Globalno, broj slučajeva nastavlja opadati

Broj hospitalizacija u mnogim zemljama Unije, kao i u Velikoj Britaniji, porastao je posljednjih sedmica.

Prošle sedmice je broj hospitalizovanih sa simptomima virusa korona porastao za gotovo 32 odsto u Italiji, dok je broj hospitalizovanih na intenzivnoj njezi porastao za 21 odsto u poređenju sa prethodnom sedmicom, prema podacima koje je prikupilo nezavisno naučno udruženje Gimbe.

U istoj sedmici, broj hospitalizacija zaraženih koronom u Britaniji povećao se za 45 odsto u odnosu na sedmicu ranije. Vakcine prilagođena omikronu dostupne su u Evropi od septembra. Postoje dvije vrste vakcina za podvarijante BA.1 kao i BA.4/5 koje su dostupne uz postojeće vakcine prve generacije.

U Velikoj Britaniji su samo vakcine prilagođene podvarijanti BA.1 dobila zeleno svjetlo. Evropski i britanski službenici odobrili su najnovija ponovna vakcinisanja samo za odabrane grupe ljudi, uključujući starije osobe i osobe kompromitovanog imunog sistema, piše Index.

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da situaciju dodatno komplikuje "izbor" vakcina za ponovno vakcinisanje, što bi moglo dodatno zbuniti potencijalno zainteresovane, navodi Rojters. Ali spremnost za primanje nove doze vakcine, koja nekima može biti četvrta ili peta, slabi.

"Za one koji su možda manje zabrinuti poruka da je sve gotovo u kombinaciji s nedostatkom bilo kakve veće reklamne kampanje vjerovatno će smanjiti novi krug vakcinacija", rekao je Martin McKee, profesor evropskog javnog zdravlja na London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Profesor McKee dodao je da se plaši da će obuhvat ponovnog vakcinisanja biti prtilično manji.

"Još jedna zbunjujuća činjenica je da je prilično velik udio populacije možda imao i epizodu sa virusom korona posljednjih mjeseci", rekla je Penny Ward, gostujuća profesorka londonskom King's Collegeu.

Neki mogu pogrešno zaključiti da će nakon primarne vakcinacije i preboljevanja korone ostati imuni, dodaje Ward.

Od 5. septembra, kada su u EU uvedene nove vakcine, oko 40 miliona doza vakcina proizvođača Pfizer-BioNTech i Moderna isporučeno je zemljama članicama, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Međutim, sedmično se u Evropskoj uniji u septembru vakcinisalo između 1 i 1,4 miliona ljudi, u poređenju sa šest do deset miliona sedmično prije godinu dana, pokazuju podaci ECDC-a.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo