12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

31.08.2022 / 17:22 Politika - Mario Kordić

Čitav svijet zabrinut kako preživjeti, mi se svađamo oko imena ulica

Čitav svijet zabrinut kako preživjeti, mi se svađamo oko imena ulica
Foto: FENA / Tomo Glamuzina
Vijećnici mostarskog Gradskog vijeća u nastavku sjednice u srijedu su uz Nacrt odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna prostornog plana općine Mostar, ...

... usvojili i Odluku o predaji u stalna sredstva te na korištenje i upravljanje "Sustavu vodoopskrbe tehničkom vodom za naselje Gubavica, Pijesci i dio naselja Hodbina" Javnom poduzeću Vodovod d.o.o. Mostar.

Potrebnu većinu vijećnika nije dobila Odluka o izmjeni naziva Ulice maršala Tita te Prijedlog odluke o izmjeni statuta i izmjeni poslovnika Gradskog Vijeća Grada Mostara.

Odlukom o izmjenama Prostornog plana predviđeno je brisanje mini hidrocentrala "Buna 1" i „Buna 2“, mini hidrocentrala na rijeci Drežanki "Striževo" i "Žlib", davanje namjene staroj trasi koridora Vc kroz šire i uže urbano područje i površina na kojima postoji interes investitora za ulaganje.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić je na tiskovnoj konferenciji izrazio nadu da će na narednoj sjednici nacrt stići u vidu prijedloga te odluke čime se, kako kaže, otvaraju nove mogućnosti investiranja u Gradu na Neretvi.

Vijećnici Gradskoga vijeća Mostara vodili su dugu raspravu o promijeni imena ulice koja nosi naziv po Josipu Brozu Titu, a koju je predložila Hrvatska republikanska stranka (HRS).

Predlagači su optuženi za predizborno skupljanje poena, a oni koji su bili protiv da ne razumiju povijest.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji nije nazočio većem dijelu dosadašnje sjednice, upitao je vijećnike je li ih sramota i kakvu poruku šalju građanima?

- Postoje neke teme kod nas zadnjih 30 godina, a vjerojatno i duže o kojima nemamo ista mišljenja. Žalosti me što se ovo mjesto ovdje koristi za raspravu oko tih tema za koja smo već u startu svjesni da nećemo imati zajedničko mišljenje i rješenje. Žalosti me i zato što se nalazimo u jednom kritičnom razdoblju jer je čitav svijet zabrinut kako preživjeti i izboriti se s poskupljenjem energenata, a koje su primarne i da su nas (vijećnike) građani Mostara upravo zbog njih birali - rekao je Kordić novinarima.

Dodao je kako razumije potrebu da se u kontekstu izbora raspravlja i o tome, ali i podvukao da sve mora imati svoju mjeru kako se ne bi izgubio fokus svrhe vijećnika i ovih 25 sjednica vijeća, a to je da što više naprave za ovaj grad i njegove građane.

Zato je, ustvrdio je gradonačelnik, bio isfrustriran, te napustio taj dio sjednice.

Podsjećamo, vijećnik HRS-a Silvio Bubalo predložio je da se ta ulica nazove po posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću.

- Budući da najduža ulica u našem gradu nosi ime po čovjeku koji je bio lider u totalitarnom i nedemokratskom komunističkom režimu, smatramo da ista vrijeđa osjećaje građana i turista koji posjećuju Mostar - rekao je Bubalo.

Vlatko Marinović (HDZ) izjavio je kako je stav te stranke dosljedan i kao Konvencije Vijeća Europe koja je osudila sva tri ideološka zločinačka režima, a čija je članica i BiH i da je u potpunosti nepravedno i prema građanima i javnosti se oglušiti na prijedlog.

Ako je postojao prijedlog, dodao je, onda se kao slobodni ljudi u 21. stoljeću trebamo izjasniti o tome.

Adil Šuta (SDA) je ustvrdio kako osuđuje sve zločine koje su počinili svi totalitarni režimi te da treba formirati sveobuhvatnu komisiju koja će se baviti imenima ulica u Gradu.

Arman Zalihić (SDP) je kazao da Tito treba imati svoju ulicu u Gradu Mostaru i zbog toga, uz ostalo, što je Mostar za vrijeme Tita doživio najveći rast i uspjeh.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo