7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

09.08.2022 / 12:13 KORONAVIRUS - Hrvatska

Ima dovoljno lijekova za sve covid bolesnike

Ima dovoljno lijekova za sve covid bolesnike
Foto: FENA

Hrvatsko Ministarstvo zdravstva u utorak je demantiralo medijske napise o nestašici lijekova za liječenje oboljelih od covida te poručuju da tih lijekova ima dovoljno za sve sadašnje potrebe.

U 26 bolnica u cijeloj Hrvatskoj trenutno ima 483 doze Vekluryja (remdesivira) i 236 doza Ronapreve, lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od covida-19, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe, ističe Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je u ponedjeljak provelo žurnu provjeru zaliha u svim bolnicama nakon medijskih napisa o nestašici lijekova, javlja Hina.

Partnerica preminulog novinara Vladimira Matijanića objavila je na Facebooku kako su im u KBC-u Split rekli da u cijeloj zemlji vlada nestašica lijeka za oboljele od covida, pa ga ne mogu dati ni imunološkim ni onkološkim pacijentima.

„Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od covida-19, poput Vekluryja, odnosno remdesivira, te Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku", ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Prema prikupljenim podacima, na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara, županijskim i općim bolnicama trenutno je 483 doze lijeka Veklury, poznatijeg pod nazivom remdesivir, te 236 doza Ronapreve koji je njegova inačica.

To se ocjenjuje dostatnim za sve trenutne potrebe za odgovarajuće liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom koji se nalaze u bolnicama.

Isto tako, ističe Ministarstvo, na raspolaganju su bolnicama i dodatne količine navedenih lijekova ukoliko se ukaže potreba za njima.

Ako je u nekoj od hrvatskih bolnica došlo do nedostatka navedenih lijekova čime je uskraćena odgovarajuća zdravstvena skrb, Ministarstvo zdravstva poručuje da će provesti dodatne provjere i utvrditi eventualnu odgovornost nadležnih u segmentu koordinacije i opskrbe lijekovima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo