12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

22.07.2022 / 19:39 Politika - Državna ministrica

Turković primila u nastupne posjete ambasadore Libije i Alžira

Turković primila u nastupne posjete ambasadore Libije i Alžira
Foto: MVP BiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je primila u nastupne posjete ambasadore Države Libije Ahmeda Mohamed Ahmed Bengalija i Narodne Demokratske Republike Alžir Toufika Miluta.

Ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo imenovanjem ambasadora Bengalija, imajući u vidu činjenicu da se radi o prvom izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru Države Libije u Bosni i Hercegovini od 2015. godine, te dodala da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja koja od revolucije do danas nije zatvarala svoju Ambasadu u Tripoliju.

Na sastanku je istaknuto da dvije zemlje veže višedecenijsko prijateljstvo, te je izražena spremnost za nastavak jačanja odnosa i saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja i turizma. Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja i o situaciji u obje države, te je naglašena važnost očuvanja mira i stabilnosti, koji će doprinijeti prosperitetu i boljem životu građana u Bosni i Hercegovini i Libiji.

Na sastanku s novim ambasadorom Alžira, ministrica je pozdravila otvaranje Ambasade Alžira u našoj zemlji, te dodala da će uz buduće otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Alžiru, biti dodatni poticaj za razvijanje i jačanje saradnje dvije zemlje. Zahvalila se na gostoprimstvu i srdačnoj dobrodošlici prilikom posjete Alžiru u maju ove godine.

Ambasador Alžira izrazio je nadu da će tokom njegovog diplomatskog mandata doći do unapređenja odnosa dvije zemlje, prije svega kada je riječ o jačanju ekonomske saradnje.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o ugovornim odnosima, te se složili o mogućnosti potpisivanja protokola o političkim bilateralnim konsultacijama Alžira i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MVPBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo