15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 13°C

15.07.2022 / 17:51 Rat u Ukrajini - Velika Britanija

Ruski ambasador pozvan na razgovor zbog smrti zarobljenog Britanca

Ruski ambasador pozvan na razgovor zbog smrti zarobljenog Britanca
Foto: Agencije
Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas na razgovor ruskog ambasadora Andreja Kelina kako bi mu izrazilo "duboku zabrinutost" zbog izvještaja o smrti britanskog humanitarnog djelatnika.

- Šokirana sam zbog izvještaja o smrti britanskog humanitarnog radnika Paula Ureya dok se nalazio u zarobljeništvu u proruskoj separatističkoj regiji u Ukrajini. Rusija mora snositi punu odgovornost za ovo - rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Dužnosnica u samoproglašenoj Narodnoj republici Donjeck (DPR) izvijestila je ranije tokom dana o smrti Paula Ureya.

Medicinski pregled nakon njegova uhićenja prije nekoliko tjedana otkrio je brojne kronične bolesti, uključujući dijabetes, slaba pluća i bubrege, kao i nekoliko kardiovaskularnih problema, rekla je glasnogovornica Daria Morozova, u komentarima koje je prenijela ruska državna novinska agencija Interfax.

"S obzirom na dijagnozu i stres, umro je 10. srpnja", rekla je glasnogovornica. Točne okolnosti njegove smrti ne mogu se nezavisno potvrditi.

Njegovu smrt je također potvrdila britanska humanitarna organizacija Presidium Network, koja ga je opisala kao humanitarnog radnika i zanijekala da je imao ikakvo vojno iskustvo.

Ureya (45) su zatočili i optužili za "plaćeničke aktivnosti" separatisti DPR-a, odmetnute regije koju priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo