13.05.2024 / 17:11 BiH - Sastanak sa Murphyjem

Američka zvaničnica u BiH: Nepokolebljiva podrška najvažnijeg saveznika

Američka zvaničnica u BiH: Nepokolebljiva podrška najvažnijeg saveznika
Foto: X
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ugostio je podsekretarku za javnu diplomatiju i odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, Liz Allen te istakao nepokolebivu podršku ove zemlje, inače strateškog saveznika i najvažnijeg prijatelja BiH, teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru naše države.

"Oduševljeni smo što ugošćujemo Liz Allen, podsekretarku za javnu diplomatiju i odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a", naveo je Murphy u objavi na X-u.

 

Ona je istakla kako joj je drago što je u Sarajevu i upoznaje ambasadora Murphyja i tim Ambasade SAD-a u Sarajevu.

"Moja posjeta ovdje naglašava nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH."

U najavi posjete Bosni i Hercegovini, a pored nje i Srbiji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji od 12. do 20. maja navedeno je kako će Allen naglasiti osnovne demokratske vrijednosti koje SAD dijeli sa narodom Zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od zlonamernog utjecaja.

"U Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, podsekretar Allen će se sastati sa studentima koji učestvuju u programu ambasade za liderstvo, engleski i američku demokratiju (LEAD) kako bi razgovarali o svojim iskustvima učenja engleskog jezika i razvoja projekata društveno korisnih usluga koji promovišu zajedničke vrijednosti i ljude prema ljudima kravate. Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, podsekretarka Allen će posjetiti i Memorijalni centar Srebrenica, gdje će odati počast žrtvama genocida i sastati se sa članovima porodice. Njeno putovanje će naglasiti kako Sjedinjene Države rade s Bosnom i Hercegovinom na osiguravanju demokratske, inkluzivne i prosperitetne budućnosti za sve građane.

Podsekretarka Allen će potom otputovati u Beograd, Srbija, gde će sa ministrom vanjskih poslova Markom Đurićem i visokim vladinim zvaničnicima razgovarati o mogućnostima proširenja odnosa SAD i Srbije i našem zajedničkom cilju da ubrzamo put Srbije ka članstvu u EU. Kako bi istakao kritični značaj slobode medija u demokratskim društvima, podsekretar Alen će učestvovati u panel diskusiji i uručiti godišnje nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo. Ona i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić posetiće lokaciju budućeg Američkog resursnog centra (American Space) na Ložionici, koji će mladima Srbije proširiti pristup američkoj umetnosti, kulturi, obrazovanju i preduzetništvu. Ona će takođe govoriti na godišnjoj konferenciji Udruženja nastavnika engleskog jezika, najveće nacionalne mreže nastavnika engleskog jezika u Srbiji, i uručiti nagradu Access Impact u čast pobednika 2024. Pre odlaska iz Srbije, podsekretar Alen otputovaće u Sjenicu da se obrati učesnicima prvog samita Balkanskog omladinskog liderskog programa (BOLD), regionalne mreže mladih ljudi koji rade na građanskom angažovanju i projektima ekonomskog razvoja kako bi napravili razliku u svojim zajednicama.

U Prištini, na Kosovu, podsekretar Allen će se sastati sa kosovskim predsednikom Vjosom Osmanijem i premijerom Albinom Kurtijem kako bi razgovarali o podršci SAD putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i našem partnerstvu sa Kosovom u borbi protiv stranih dezinformacija i zlonamernog uticaja. Dok je na Kosovu, podsekretar Alen će posetiti američke pripadnike raspoređene kao deo mirovne misije NATO snaga (KFOR) u kampu Nothing Hill, naglašavajući posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i bezbednosti regiona. Podsekretar Alen će takođe održati razgovore sa različitim kosovskim studentima koji se bave časovima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike na Rochester Institute of Technology – Kosovo. Ona će otputovati u Dresnik kako bi otkrila mozaike iz rimskog doba koje arheolozi obnavljaju zahvaljujući podršci Ambasadorskog fonda za očuvanje kulture State Departmenta.

Konačno, podsekretarka Allen otputovaće u Skoplje, u Severnoj Makedoniji, gde će se sastati sa stručnjacima za strani zloćudni uticaj. Uvažavajući kulturnu raznolikost i bogato nasljeđe Sjeverne Makedonije, podsekretar Alen će posjetiti antički rimski forum u Stobiju, gdje podrška vlade SAD-a kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulture pomaže očuvanju jednog od najcjenjenijih arheoloških lokaliteta Sjeverne Makedonije. Dok je tamo, ona će sa lokalnim partnerima razgovarati o potencijalu projekta za dalje širenje ekonomskog razvoja, turizma i međuljudskih veza", stoji u najavi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo