20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

09.07.2022 / 21:29 Svijet - Shapps i Zahawi

Dva britanska ministra objavila kandidaturu za premijera

Dva britanska ministra objavila kandidaturu za premijera
Foto: BBC
Britanski ministri finansija i saobraćaja objavili su da će se kandidovati za funkcije premijera Velike Britanije i šefa Konzervativne partije, nakon što je Boris Johnson podnio ostavke na obje pozicije, javlja BBC.

Ministar za saobraćaj Grant Shapps izjavio je da neće raspisati opšte izbore ako bude izabran za premijera.

Ministar finansija Nadhim Zahawi rekao je da će smanjiti poreze, povećati izdvajanja iz budžeta za odbranu i nastaviti s refomama koje je započeo dok je bio ministar za obrazovanje.

Ranije danas, britanski ministar odbrane Ben Wallace, koji je u britanskoj javnosti bio viđen kao jedan od favorita da zamijeni Johnsona, rekao je da se neće kandidovati.

Osim dvojice ministara, u trci za mjesto predsjednika konzervativaca i premijera Velike Britanije učestvuju bivši ministar finansija Rishi Sunak, državna tužiteljica Suela Braverman, bivša ministrica za jednakost Kemi Badenoch i predsjednik Odbora za vanjske poslove Tom Tugendhat.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsednika Konzervativne partije 7. jula i najavio da će ostati premijer dok se ne izabere novi prvi čovjek partije.

U Velikoj Britaniji premijeri se imenuju na osnovu ostvarivanja većine u Donjem domu parlamenta. Ako jedna partija osvoji većinu na izborima, onda lider te partije postaje premijer. Tradicionalno, lider pobjedničke partije postaje premijer.

Johnson je isprva odbio pozive svog kabineta da odstupi nakon skandala koji su bili etičke prirode. Popustio je nakon što je više od 40 ministara napustilo njegovu vladu i reklo mu da ide.

Prema pisanju britanskih medija, pristajanjem Johnsona da podnese ostavku na mjesto premijera, okončana je politička kriza bez presedana oko njegove budućnosti.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo