10°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

09.06.2022 / 17:26 BiH - Goražde

Ko je u NO Ginexa zaustavio povećanje plaća radnicima za 500 KM

Ko je u NO Ginexa zaustavio povećanje plaća radnicima za 500 KM
U Vladi FBiH razmatraju drugi načini nakoji bi se omogućilo trajno povećanje plata radnicima.

Na sjednici Nadzornog odbora (NO) goraždanskog “Ginexa” prije dva dana našao se prijedlog predsjednika tog tijelaSedada Dedića, koji je inače predstavnik Federalne vlade u NO, da se zaduži Uprava ove kompanije da poveća plaće svimradnicima ovog preduzeća namjenske industrije u vlasništvu Federacije BiH.

Portal Politički.ba u posjedu je Dedićevog pisanog prijedoga.

Iako se ne navodi iznos predloženog povećanja, ekskluzivnosaznajemo da je to trebalo biti 500 KM jednako i dugoročnosvim radnicima “Ginexa”. S druge strane ovog prijedloga je namjera Uprave da radnicima podijeli jednokratne novčane nagrade.



“Kao nagrada radnicima za ostvarene rezultate poslovanja Društva, te uzimajući u obzir izazove motivacije radnika, neophodhost njihovog zadržavanja radnika know-how, aktuelne trendove odlaska iz države, stope inflacije, postojanja opasnosti na radu, nalaže se Upravi Društva isplataIinearnog povećanja neto mjesečne plaće svakom radniku”, glasio je Dedićev prijedlog odluke.

No, on nije dobio većinu, jer su, kako saznajemo, lobiji koji stoje uz Upravu imali druge interese.



“Nadzorni odbor je i prošle godine podržao nagrađivanjeradnika. Međutim, tada su se dogodila “neobična” postupanja. Vidimo da i ove godine kao i prethodne Mišljenje odbora za reviziju u kojem se jasno navodi da se nagrade tretiraju kaoprimanja zaposlenih i da se radnici trebaju nagraditi krozpovecanje plaće”, napisao je Dedić.

U dokumentu je istakao i da već duže “Ginex” ima izuzetne rezultate poslovanja zaslugom zaposlenih, jer je vrijednostljudskih resursa neprocjenjiva.

Prema njemu, rješenje da se jednako svim radnicima povećaju plate blaže je opterećenje po likvidnost i solventnost društva, jer će isplate biti postepene i kroz vrijeme.



“Linearnost nagrada putem povećanja bruto plaća za motivaciju radnika smatram važnim elementom, jer se svi suočavaju sa problemom inflacije. Ovakvo povećane su radnici zaslužili dosadašnjim radom i rezultatima, te nećei mati uticaj na opstanak privrednog društva kako se pominjalo kroz razne istupe”, istakao je Dedić u aktu.

S obzirom na to da ovaj prijedlog nije dobio podršku većine u NO, saznajemo da se u Vladi FBiH razmatraju drugi načini na koji bi se omogućilo trajno povećanje plaća radnicima “Ginexa” za po 500 KM, umjesto isplata jednokratnih nagradaod kojih će imati tek kratkotrajnu korist.  


(Vijesti.ba)

Izdvajamo