15°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

07.06.2022 / 20:13 BiH - Ključna bitka

Fond memorijala: Video povodom 30 godina od oslobađanja Žuči

Fond memorijala: Video povodom 30 godina od oslobađanja Žuči
Foto: Vijesti.ba

Fond Memorijala Kantona Sarajevo (KS) producirao je video povodom 30. godišnjice od oslobađanja platoa Žuči, jedne od ključnih bitki za odbranu Sarajeva, a time i Bosne i Hercegovine.

Bitka u kojoj je oslobođen plato brda Žuč 8. juna 1992. godine, bila je jedna od ključnih bitaka koje su se odigrale tokom opsade Sarajeva i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Od prvog dana opsade Sarajeva, koja je započela u aprilu 1992. godine, jedna od lokacija s koje je grad najžešće teroriziran od Vojske Republike Srpske bilo je brdo Žuč koje je većini Sarajlija bilo nepoznato do početka opsade grada, saopćeno je iz Fonda Memorijala KS.

Kako se nadalje navodi, neprijatelj je sa visine od preko 800 metara imao grad kao na dlanu, posebno njegov novi dio, te su artiljerijskom vatrom i snajperskim hicima svakodnevno gađani civili i civilni objekti, a postojala je i ozbiljna prijetnja da grad bude podijeljen na dva dijela, zbog čega je oslobađanje ove strateške tačke bilo ključno za odbranu.

- Odlučujuća bitka vođena je 8. juna 1992. godine kada su u zoru jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) otpočele sinhronizovani napad iz pravca Novog Grada, Novog Sarajeva i Vogošće. Nakon višesatnih borbi, oslobođen je najviši vrh Orlić, čime su stvoreni preduvjeti za dalje napredovanje ka zauzimanju šireg reona Žuči. Do kraja godine, hrabri i neustrašivi borci Armije RBiH, oslobađaju Kotu 850, Vis, te Golo brdo. Bio je to nevjerovatan podvig branilaca na samom početku agresije protiv mnogo naoružanijeg i organizovanijeg neprijatelja - navodi se u saopćenju.

Iz Fonda Memorijala KS, istovremeno, podsjećaju da su branioci Sarajeva tog 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč, zaplijenili značajne količine naoružanja i municije, te druge vojne opreme, te da su pobjedom na Žuči potvrđeni rezultati „Pofalićke bitke”  osigurana i učvršćena komunikacija s jedinicama iz Vogošće.

- Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva, ne samo zato što je neprijatelj udaljen sa strateških pozicija oko grada, već i što je pokazala agresoru da se tek formirana Armija RBiH neće samo braniti, nego će i smjelo oslobađati okupiranu zemlju. Ova pobjeda poslala je poruku saborcima, ali i neprijatelju, da je borac Armije RBiH nadljudski hrabar i izdržljiv. Da nije Žuč osvojena, da nije odbranjena, ne bi bilo odbranjeno ni Sarajevo, da nije odbranjeno Sarajevo ne bi bila odbranjena ni Bosna i Hercegovina - navodi se u saopćenju.



(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo