12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

02.06.2022 / 20:47 Regija - Hrvatski premijer

Plenković: Ne znam ništa o tome da je Armija RBiH ubijala izbjeglice u Oluji

Plenković: Ne znam ništa o tome da je Armija RBiH ubijala izbjeglice u Oluji
Foto: Andrej Plenković / Twitter
Naša politika prema BiH je vrlo prijateljska, dobrosusjedska, dobronamjerna

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas kako ne zna ništa o mogućnosti da je Armija Bosne i Hercegovine odgovorna za raketiranje izbeglica u Oluji i da ne zna otkud potiče ta informacija.

Srbija se oglušila na dijalog

Naglašava da je za Hrvatsku neprihvatljiva "kvaziregionalna proširena jurisdikcija“ kojom se Tužilaštvo Srbije proglašava nadležnim za djela na teritoriji Hrvatske.

- Mi govorimo o informaciji koju imamo o tome da se nešto preduzima u Srbiji, i govorimo o politici Beograda tj. njihovog tužilaštva da sebe proglašava nadležnim za navodna krivična djela koja su se zbila na teritoriji druge države i počinjena od državljana druge države. To je ono što govorimo stalno - rekao je Plenković u Osjeku.

Prema njegovoj ocjeni, “ta mini ili kvaziregionalna proširena jurisdikcija je Hrvatskoj neprihvatljiva“, navodi agencija Hina.

- To smo rekli puno puta i od 2018. godine bili su razgovori na nivou ministara pravosuđa. Hrvatska je dala nekoliko inicijativa, ali se Srbija oglušila na taj dijalog i nije preduzela ništa - dodao je Plenković.

On je istakao da Hrvatska ima mehanizme i štiti nacionalne interese “vrlo čvrsto, smireno, bez nekakvog velikog uzbuđenja”.

Agencija Hina podsjeća da je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo optužnicu “protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina“, optužujući ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. augusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

U tom raketiranju, prema navodima iz optužnice, ubijeno je 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjene su 24 osobe.

Komentarišući sastanak Državnog tužilaštva (DORH) i Vlade o optužnicama za hrvatske pilote, za koji je glavna državna tužiteljica Zlata Hrvoj Šipek na saslušanju pred saborskim Antikorpcijskim većem u srijedu rekla da je dogovoren, Plenković je rekao kako je normalno da se u slučaju važnih tema za zaštitu nacionalnih interesa obave konsultacije.

Hrvatska politika prema BiH je prijateljska

- Normalno je da obavimo konsultacije i vidimo ima li možda DORH svojim kanalima neke informacije koje su bitne vladi da zauzme stavove - rekao je Plenković, ali nije otkrio kada će biti održan taj sastanak.

Plenković je danas u Osijeku rekao i da je hrvatska politika prema BiH „prijateljska, dobrosusedska i dobronamjerna“.

On je naveo da je prijedlog deklaracije u Bundestagu koji poziva Hrvatsku da se ogradi od separatista u BiH, odnosno Milorada Dodika i Dragana Čovića, prijedlog dokumenta ljevičarskih političkih grupa.

- To je prijedlog, nacrt dokumenta koji rade određene političke grupe lijevog predznaka, da to svima bude jasno, uz utjecaj poslanika u Bundestagu koji su bošnjačkog porijekla. Prema tome, taj nacrt nije slučajno takav. Zna se čije je pero i rukopis iza toga i to je stvar njemačkog parlamenta - ocijenio je Plenković.

Naglašava da je hrvatska politika prema BiH prijateljska.

- Naša politika prema BiH je vrlo prijateljska, dobrosusjedska, dobronamjerna. Hrvatska je tamo ne samo država koja je drugi investitor, prva po privrednoj razmjeni, pomaže u BiH u svim aspektima i snažno se zauzima za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda - poručio je Plenković.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo