12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

09.05.2022 / 19:32 Rat u Ukrajini - Znakovito odsustvo

Zašto glavni Putinov general nije prisustvovao vojnoj paradi?

Zašto glavni Putinov general nije prisustvovao vojnoj paradi?
Foto: Agencije
Putinova vojna parada za dan pobjede na kraju je prošla bez nekih tektonskih objava o kojima se danima špekuliralo u medijima.

Ruski vladar nije objavio totalni rat Ukrajini, nije najavio korištenje nuklearnog oružja, a nije ni dao naslutiti da će invaziji uskoro doći kraj.

Samo je ponovio razloge zbog kojih su napali Ukrajinu, konstatovao da sve ide prema njegovom planu i invaziju usporedio s Drugim svjetskim ratom u kojem je Rusija pobijedila naciste.

Mnogi su pritom primijetili odsustvo načelnika ruskog Glavnog štaba, Valerija Gerasimova, koje su mnogi protumačili znakovitim.

Gerasimov je prošle godine bio jedan od istaknutijih članova vojnog vrha na paradi.

Očekivano je bilo da će, s obzirom na svoju ulogu i rang, Gerasimov biti jedna od osoba koja stoji uz Putina na ovakvom događaju.


Valerij Gerasimov

Osim toga, smatra se da je ovaj general jedna od tri osobe, uključujući Putina i Sergeja Šojgua, koje su isplanirale invaziju na Ukrajinu.

Prema određenim izvještajima, kao razlog Gerasimovog odsustva navodi se povređivanje prilikom posjete ratištu u Donjecku.

U više medijskih izvještaja navodi se da je Gerasimov ranjen i prisiljen na evakuaciju iz ratne zone u Izjumu u ukrajinskoj regiji Harkov krajem aprila.

Međutim, ni ruski ni američki dužnosnici nisu potvrdili ove izvještaje, piše BBC.

U ratu je do sada inače poginuo neočekivano velik broj generala na ruskoj strani, što se uzimalo kao jedan od pokazatelja nepremnosti i loše organizacije ruske vojske.


(Vijesti.ba / RTL.hr)

Izdvajamo