18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 19°C

09.05.2022 / 17:39 BiH - Podžić s delegacijom UK-a

Uprkos svim izazovima uspjevamo ispuniti svoje obaveze

Uprkos svim izazovima uspjevamo ispuniti svoje obaveze
Foto: FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović razgovarali su danas s delegacijom Ujedinjenog Kraljevstva (UK) ...

... koji predstavljaju ovu prijateljsku i partnersku zemlju u institucijama EU i NATO-a u Briselu.

U delegaciji su bili brigadir, predstavnik UK pri Evropskoj uniji Old Roy, zamjenik stalnog predstavnika UK pri NATO-u Nick Pickard, ambasador Velike Britanije u BiH Mathew Field i odbrambeni ataše ove zemlje u BiH, brigadir Andrew Tait.

Ministar Podžić zahvalio je na pomoći u oblasti školovanja i različitih vrsta treninga i edukacije, uspostavi i opremanju vojnih ambulanti na lokacijama Oružanih snaga BiH, osavremenjavanju centara za obuku, a posebno Centra za borbenu obuku na Manjači, kao i na drugim brojnim projektima.

Učesnici sastanka su informisani o težišnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u vremenu pojačanih sigurnosnih i ekonomskih izazova u BiH i cijeloj Evropi, kao i o aktivnostima iz "Programa reformi" i saradnje sa NATO-om i EU.

Ministar Podžić se osvrnuo i na poteškoće i izazove sa kojima se odbrambeni sistem nosi zbog neusvajanja budžeta za odbranu u posljednje dvije godine.

Na sastanku se razgovaralo i o negativnim implikacijama izazvanih blokadom državnih institucija i nedonošenjem potrebnih odluka na nivou Predsjedništva BiH, što u osnovi onemogućava upotrebu i angažman Oružanih snaga BiH na ispunjenju određenih zakonom predviđenih misija i zadataka.

- Uprkos svim ovim izazovima i poteškoćama uspijevamo ispuniti svoje obaveze, ali pomoć i podrška prijateljskih i partnerskih zemalja itekako dobro dođe i poželjna je u vremenu koje je pred nama - kazao je Podžić.

Gosti su naglasili punu podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u daljem radu, te su iskazali čvrstu opredjeljenost za svaku vrstu pomoći, gdje je to potrebno.

Pohvalili su dosadašnje aktivnosti pripadnika Oružanih snaga BiH na domaćem i međunarodnom planu i iskazali želju za još većim uključenjem naših odbrambenih kapaciteta u bilateralnim i multilateralnim aktivnostima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo