21°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

05.05.2022 / 18:26 Rat u Ukrajini - Američki predsjednik

Biden: Razgovori s liderima G7 o mogućim novim sankcijama Rusiji

Biden: Razgovori s liderima G7 o mogućim novim sankcijama Rusiji
Foto: Joe Biden / Agencije
Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da će ove sedmice razgovarati s drugim liderima Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) o potencijalnim dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog njenog rata u Ukrajini.

- Uvijek smo otvoreni za dodatne sankcije. Razgovarat ću ove sedmice sa članovima G7 o tome šta ćemo raditi - rekao je Biden u odgovoru na pitanja novinara o američkim planovima, nakon što je Evropska unija u srijedu predložila najoštrije sankcije protiv Moskve.

Nove mjere, koje je EU predložila, obuhvataju embargo na uvoz ruske nafte za 6 mjeseci, sankcije protiv ruskih banaka i zabranu emitovanja ruskih medija.

Američka sekretarica za finansije Janet Yellen rekla je u srijedu da su SAD u stalnim razgovorima s partnerima o dodatnim sankcijama protiv Rusije i da bi mogle da preduzmu "dodatne akcije" da izvrše pritisak na Moskvu da zaustavi agresiju protiv Ukrajine.

Yellen je na konferenciji, koju je organizovao dnevnik Wall Street Journal, rekla da su dodatne mjere vjerovatne "ako Rusija nastavi rat protiv Ukrajine".

Rusija je intenzivirala ofanzivu u istočnoj Ukrajini, saopštilo je u srijedu ukrajinsko Ministarstvo odbrane, gotovo 10 sedmica nakon početka rata u kojem su poginule hiljade ljudi, raseljeni milioni, a ukrajinski gradovi sravnjeni sa zemljom.

Rusija je također intenzivirala napade na ciljeve u zapadnoj Ukrajini da bi, kako je saopštila, poremetila zapadne isporuke oružja Kijevu, dok je Bjelorusija najavila velike vojne vježbe.


(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo