12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

29.04.2022 / 17:56 Rat u Ukrajini - Mike Martin

Vojni analitičar: Rusi su prokockali priliku

Vojni analitičar: Rusi su prokockali priliku
Foto: Agencije
Ruski napad na Donbas je splasnuo i bitka za regiju bit će gotova za dvije do četiri sedmice, kaže vojni stručnjak Mike Martin.

- U principu će Rusi ostati bez vojnika, a Ukrajinci će krenuti u protivnapad - rekao je Martin, gostujući profesor ratnih studija na King's Collegeu u Londonu, piše BBC.

Smatra da su Rusi prokockali svoju jedinu priliku da zauzmu regiju.

- Izvukli su sve te razbijene jedinice iz Kijeva, a zatim ih pokušali presložiti za borbu na istoku - govori Martin.

No, one su bile ranjene u borbama za ukrajinski glavni grad, a Rusija ih nije uspjela izgraditi i izvesti "odvažan manevar".

Martin kaže da je došlo do velikog strateškog pomaka u ratu nakon što je Velika Britanija objavila da je cilj istjerati ruske snage iz Ukrajine, uključujući i Krim.

Dodao je da britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss nije u pravu kada kaže da će trebati deset godina da ruske snage napuste Ukrajinu.

- Ruske snage će se urušiti prije toga i vidjet ćemo državni udar. S obzirom na to da je SAD najavio 33 milijarde američkih dolara pomoći za Ukrajinu, to je izuzetno jasan signal namjere.

To također znači da su NATO i SAD pretpostavili da Vladimir Putin blefira kada prijeti korištenjem nuklearnog oružja ako NATO nastavi pomagati Ukrajini - poručio je Martin, prenosi Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo