20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

27.04.2022 / 20:57 Politika - Šefica bh. diplomatije

Turković u Washingtonu na komemoraciji Madeleine Albright

Turković u Washingtonu na komemoraciji Madeleine Albright
Foto: Facebook
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković prisustvovala je danas u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu komemoraciji posvećenoj Madeleine K. Albright, bivšoj državnoj sekretarki SAD.

Prisutnim zvaničnicima obratio se Joseph Biden, predsjednik SAD te bivši američki predsjednik Bill Clinton i Hillary Rodham Clinton, bivša državna sekretarka SAD.

Slika može predstavljati 2 osobe

Biranim riječima govorili su o Albright, ističući njenu snažnu ulogu u američkoj vanjskoj politici, posebno na Balkanu i u BiH, gdje se, kako je predsjednik Biden istaknuo u svom govoru, dogodio genocid.

Clinton je u svom obraćanju, između ostalog, posebno naglasio značaj prisustva ministrice Turković i predsjednice Kosova Vjose Osmani na svečanosti.

Slika može predstavljati 2 osobe i u zatvorenom

Ministrica Turković je tim povodom istakla da je, smrću Albright, BiH izgubila velikog prijatelja, ali da će njenu baštinu svi patrioti BiH zauvijek pamtiti.

- Odali smo dostojanstvenu počast osobi čiji je doprinos miru i očuvanju mira u našoj regiji nemjerljiv. Izuzetno mi je drago da sam u svoje lično ime i u ime svih građana BiH prisustvovala ispraćaju - izjavila je ministrica Turković.

Slika može predstavljati 3 osobe i u zatvorenom

Komemoraciji su, osim članova porodice prisustvovali i bivši američki predsjednik Barack Obama, državni sekretar Antony Blinken, brojni kongresmeni, senatori, ali i niz stranih zvaničnika, predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori i bivši zvaničnici iz cijelog svijeta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo