12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

27.04.2022 / 16:55 Rat u Ukrajini - Charlotte von Essen

Finska i Švedska moraju se pripremiti za pojačane ruske cyber napade

Finska i Švedska moraju se pripremiti za pojačane ruske cyber napade
Foto: Agencije

Finska i Švedska moraju se pripremiti za pojačane ruske špijunske operacije, cyber napade i pokušaje utjecaja na zakonodavce dok razmišljaju o pridruživanju NATO-u nakon invazije Moskve na Ukrajinu, rekli su u srijedu šefovi obavještajnih službi nordijskih zemalja.

Ruska invazija, koju ona naziva "specijalnom operacijom", primorala je Švedsku i Finsku da preispitaju svoju dugogodišnju vojnu neutralnost, a očekuje se da će u maju objaviti da li će se pridružiti NATO savezu predvođenom SAD-om.

Šveđani i Finci trebali bi biti oprezniji nego ranije u uočavanju pokušaja Rusije da utiče na politiku i percepcije, rekao je šef finske službe sigurnosti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim švedskim i norveškim kolegama.

- Mogućnosti Rusije za ljudske obavještajne operacije trenutno su ograničene jer je spremnost Finaca da sarađuju s ruskim diplomatama na niskom nivou - rekao je Antti Pelttari, prenosi Reuters.

Švedska sigurnosna služba se već nekoliko godina priprema za moguće ruske prijetnje usmjerene na ekonomiju zemlje i donošenje političkih odluka, rekla je šefica obavještajne službe Charlotte von Essen.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo