15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.04.2022 / 10:31 Obrazovanje - Naida Hota-Muminović

Prednacrt zakona o dualnom obrazovanju uskoro u javnoj raspravi

Prednacrt zakona o dualnom obrazovanju uskoro u javnoj raspravi
Foto: FENA

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović kazala je da je Prednacrt zakona o dualnom obrazovanju završen te da će u narednom periodu realizovati niz javnih rasprava s ciljem informisanja svih zainteresiranih struktura o važnosti i značaju donošenja tog zakona.

Tvrdi da je to jedan od najvažnijih reformskih procesa koji se odnosi na povećanje broja sati praktične nastave koji će biti realizirani kod poslodavaca, s obzirom da je trenutni broj sati praktične nastave u odnosu na stručno-teorijske i opće-obrazovne predmete neravnomjeran, odnosno da je praktična nastava značajno manje zastupljena u odnosu na preostale dvije vrsta nastave.

- Za sva zanimanja za koja se obrazuju učenici u srednjim školama, pri čemu mislimo na zanimanja trećeg i četvrtog stepena, pa tako i u školama zdravstvene struke, Ministarstvo će u saradnji sa školama planirati kadrovske potrebe na način da postojeći nastavnici imaju osigurane norme časova, u skladu s trenutnim ugovorima o radu potpisanim s poslodavcima, odnosno sa direktorima škola u kojima imaju zasnovan radni odnos - kazala je Hota-Muminović.

Ističe da je Ministarstvo planiralo postepeno, sukcesivno uvoditi zanimanja u sistem dualnog obrazovanja, pri čemu je prioritet dat zanimanjima trećeg stepena za koja se obrazuju učenici u srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Govoreći o prosvjetnim radnicima koji rade na poslovima elektronskih baza kao što su eDnevnik i EMIS i koji su tražili da se riješi njihov status, jer se žale na obimnu elektronsku administraciju koja nije normirana, Hota-Muminoić je kazala da pedagoškim standardima i normativima za srednje obrazovanje nije definisan rad EMIS osobe, ali da je onima koji su zaduženi za to rad plaćen, bilo u okviru 40-satne radne sedmice ili kroz ostale poslove po nalogu direktora.

Pojasnila je da je u pedagoškim standardima i normativima za osnovnu školu definisano da svi nastavnici u okviru 40-časovne sedmice imaju jedan sat za rad na pedagoškoj elektronskoj dokumentaciji, a da se za EMIS odgovorne osobe u sedmici priznaju četiri sata.

Hota-Muminović je istakla da sve srednje škole na području Kantona Sarajevo, i javne i privatne ustanove, koriste eDnevnik za elektronsko vođenje odjeljenske knjige.

Pojasnila je da je tehnički administrator eDnevnika Univerzitetski tele-informatički centar UTIC te da u svim školama eDnevnik funkcioniše i da se pokazao kao odličan alat koji olakšava nastavnicima vođenje pedagoške evidencije i dokumentacije.

- Srednje stručne škole, zbog svojih specifičnosti u realizaciji nastavnog procesa, povremeno imaju izazove sa vođenjem eDnevnika, ali oni budu riješeni u kratkom roku. Odjeljenje za informatizaciju, međunarodnu saradnju i pravne poslove je u stalnoj komunikaciji sa školama i UTIC-om i pruža podršku i pomoć školama kada im je to potrebno. Također, pripremljeno je i dostavljeno svim školama detaljno uputstvo za vođenje eDnevnika - kazala je Hota-Muminović.

Također je naglasila da je kroz izradu Studije za dogradnju i unapređenje računarskih mreža utvrđena potreba za unapređenjem mrežne infrastrukture, što je složen, obiman i finansijski zahtjevan projekt čija realizacija bi se trebala odvijati nekoliko godina, počev od tekuće 2022. godine.

Govoreći o odabiru škola za provođenje mjera energijske efikasnosti, Hota-Muminović kaže da se to provodi na osnovu Studije energijske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo koju je finansirao UNDP, a izradila firma ENOVA na osnovu zahtjeva Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Pojašnjava da je u procesu izrade Studije ENOVA obišla sve objekte i na osnovu definisanih kriterija pripremila rang listu objekata.

- Jedan od najbitnijih kriterija je i povrat investicije u periodu kraćem od deset godina, putem ostvarenih ušteda. Također, kriterij je bio i postizanje energetskog razreda "B", kao i vlasništvo odnosno uknjižba objekata - naglasila je.

Za Drugu gimnaziju, dodala je, do sada nisu provođene mjere energijske efikasnosti, već su samo sanirana ratna oštećenja.

- Planirani povrat investicije za Drugu gimnaziju je 5,8 godina. Što se tiče Prve gimnazije, ona se nalazi na listi objekata pod zaštitom Zavoda za kulturno historijsko i prirodno nasljeđe, te kao takva traži posebne mjere i povrat takve investicije bi bio u periodu od 18,5 godina. Srednja Medicinska škola je u planu i provođenje mjera energijske efikasnosti na ovoj školi je predviđena u sklopu Projekta energijske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo - precizirana je ministrica Hota-Muminović.

Također, osvrnula se i na učeničke ekskurzije u Kantonu Sarajevo, te kazala da su oni aktom od 25. marta koji je upućen svim osnovnim i srednjim školama, dostavili informaciju da se ekskurzije za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola mogu realizovati unutar Bosne i Hercegovine, shodno Pravilniku o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/logorovanja, društveno-korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi.

 
(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo